Gregorová (Piráti): Určité zrůdy se prostě nezastaví před ničím

10.05.2022 10:57 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k dopadům války na Ukrajině na ženy

Gregorová (Piráti): Určité zrůdy se prostě nezastaví před ničím
Foto: Repro Youtube
Popisek: Markéta Gregorová

Na popud naší frakce jsme na plénu schválili i rezoluci týkající se dopadu války na Ukrajině na ženy.

Aspektů války je mnoho. Evropský parlament - i celá EU - řeší již mnoho týdnů humanitární i ekonomické dopady, prchající lidi, zásobování na Ukrajinu léky i zbraněmi. To jen poznamenávám pro všechny, kdo by se snad snažili shodit téma jako "nepodstatné".

Téma je vyvolané nejen hrůznými příběhy o znásilněných Ukrajinkách ruskými vojáky a tedy potřebou specifické pomoci a zásahu; ale také evropskou ostudou v podobě obchodníků s bílým masem, kteří na ženy ve svízelné situaci čekali na hranicích, i individuí, které se snaží zneužít situace osob prchajících z války, ať už finančně, nebo sexuálně. Určité zrůdy - pardon, nemám jiného slova - se prostě nezastaví před ničím. A my potřebujeme reagovat.

Debata i rezoluce vzešla z dotazů naší frakce na Komisi, například:

Anketa

Bojíte se Vladimira Putina?

2%
96%
hlasovalo: 18316 lidí

  • Jaké konkrétní strategie pro prevenci a boj proti obchodování se ženami a dětmi EU využívá v této souvislosti?
  • Jaká je úloha Komise při podpoře koordinace zdravotních služeb při příjezdu do EU, která zajistí, aby ženy měly přístup k celé škále služeb v oblasti sexuálního a reprodukčního zdraví, včetně pohotovostní antikoncepce, legální a bezpečné potratové péče, předporodní péče a kvalifikované pomoci při porodu?
  • Jaká je úloha EU při shromažďování důkazů proti spáchaným válečným zvěrstvům, zejména při vyšetřování válečných zločinů včetně znásilnění?

Rezoluci odkazuji v komentářích ZDE. Ve stručnosti je základ ochrany v tzv. směrnici o dočasné ochraně, ne všude ji ale ještě plně země implementovaly, což se musí napravit. Také má Komise v plánu vydat směrnici týkající se genderově-podmíněného násilí, cílící hlavně na dostupnost zdravotní péče, včetně psychologické pomoci. A v neposlední řadě se musíme zaměřit na obchodování s lidmi: k tomu pomáhá jak Europol, tak platforma EMPACT a speciální síť lidí pod evropským koordinátorem proti obchodu s lidmi.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…