Gros (ODS): Zachraňme společně koupaliště Stírka

30.01.2021 9:20

Praha 8 se snaží získat oblíbené koupaliště Stírka. To je momentálně v majetku státu, se kterým hospodaří Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Stát by chtěl koupaliště prodat formou veřejné dražby s vyvolávací cenou 31,4 mil. Kč. Praha 8 s tím nesouhlasí.

Gros (ODS): Zachraňme společně koupaliště Stírka
Foto: ODS
Popisek: ODS

„Stát se chce koupaliště zbavit. Máme obavu, že v tomto případě by soukromý investor vytvořil tlak na zrušení areálu tak, jak ho známe. Naším cílem je však zachování koupaliště pro naše občany a řešení vidíme například ve směně pozemků mezi hlavním městem Prahou a státem,“ říká starosta Prahy 8 Ondřej Gros.

Anketa

Dostane se Robert Šlachta se svým hnutím Přísaha do Poslanecké sněmovny?

69%
31%
hlasovalo: 18486 lidí

Právě tento postup není nijak neobvyklý. V loňském roce takto Praha získala do majetku areál tenisových kurtů na Letné a státu za něj nabídla adekvátní pozemky v areálu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. „Rádi bychom, aby podobným způsobem k tomu přistoupila Praha i v tomto případě. Koupaliště Stírka v Kobylisích využívají Pražané už téměř sedmdesát let a vejde se na něj až tisícovka lidí. A pozemky pro směnu by mohlo hlavní město nabídnout například v areálu Fakultní nemocnice Bulovka,“ dodává radní Slabihoudek.

O možnost odkoupení koupaliště hlavním městem od státu a následné svěření do správy městské části Praha 8 požádala Praha 8 již v roce 2014, poté znovu v červenci 2018. Žádost o odkoupení koupaliště hlavním městem Prahou zaslala Praha 8 ještě v dubnu 2019 na Magistrát hlavního města Prahy. Areál však stále zůstává ve státním vlastnictví.

Proto se starosta Gros nyní obrátil dopisem na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových s žádostí o pozastavení přípravy prodeje koupaliště. Praha 8 zároveň prostřednictvím Komise pro územní rozvoj chce zachovat areál, tak jak je dnes. „Chceme, aby toto území umožňovalo využití jen jako koupaliště, abychom měli garanci, že zde nedojde k zástavbě,“ vysvětlil předseda komise Radomír Nepil.

Jednání ohledně odkoupení koupaliště Stírka započala již v roce 2011. V roce 2014 plánovala Praha 8 od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových koupaliště odkoupit za zhruba dvacet milionů korun. Do vlastnictví by jej získalo hlavní město Praha, jež by jej následně svěřilo do péče městské části. Tento postup však závisel a závisí na postoji státu a Hl. m. Prahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.