Grospič (KSČM): Pohled na osvobozující verdikt soudu nad neonacisty

14.09.2018 9:41

Reakce na verdikt soudu v případě stíhání neonacistů.

Grospič (KSČM): Pohled na osvobozující verdikt soudu nad neonacisty
Foto: Vít Hassan
Popisek: Stanislav Grospič

Často se celé polistopadové období skloňuje, jak podstatné je, že žijeme v právním státě a Česká republika je příkladem demokracie. Není to tak dávno, tři měsíce, kdy tento pohled dostal další vážnou trhlinu. Česká justice se nedokázala po deseti letech trvání soudního řízení vypořádat s fatálními projevy neonacismu.

Považuji za varovné a nehorázné rozhodnutí soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Dany Šindelářové o zastavení stihání osmi čelních představitelů neonacistického hnutí Národní odpor. Neméně varovné a tragické je odůvodnění usnesení odkazem na Československou stranu národně socialistickou a Miladu Horákovou. Česká justice ukázala, že je ochotna tolerovat   neonacismus a projevy fašismu v České republice a nebude se opírat ani o judikaturu rozpoznávající z dřívějších rozhodnutí neonacistické struktury. Po nepřiměřeně dlouhém protahování soudního sporu nakonec osvobodila ty, kteří hlásili rasovou nenávist a uctívali odkaz SS jednotek fašistického Německa.  Plně se ukazuje, buržoazní parlamentní demokracie je stále více nahrazována loajalitou k postojům krajní pravice. Tolerance pravicového extremismu, projevů sympatií k nacistické ideologii a fašismu dostala další rozměr.

Je třeba říci, že Komunistická strana Čech a Moravy proto důrazně varuje před nárůstem extremismu, neonacismu a fašismu v české společnosti a požaduje, aby vláda a ministerstvo spravedlnosti nezavírali před touto skutečností oči.  Verdikt soudkyně a jeho odvodnění je výsměchem výročí 100 let od vzniku samostatné Československé republiky a tragickým událostem 80. výročí Mnichovské zrady, rozbití prvé Československé republiky a nacistické poroby českého národa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.