Haas (ODS): Obava není na místě

11.03.2022 12:27

Projev na 15. schůzi Poslanecké sněmovny 11. března 2022 k vládnímu návrhu zákona o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny, vyvolaným invazí vojsk Ruské federace

Haas (ODS): Obava není na místě
Foto: ODS
Popisek: Karel Haas

Kolegyně, kolegové, vážení členové vlády,

já se pokusím konstruktivně nabídnout jisté legislativní přesné vysvětlení k předřečníkům z hnutí ANO, jestli je opravdu nutné bát se toho pojmu cizinec.

Mě to taky vystrašilo, takže jsem také komunikoval s vnitrem. A pokusím se dát to legislativní vysvětlení, že ta obava není na místě. Pojem cizinec, to je první vysvětlení, je v tom zákonu použit, protože ten zákon je speciální, řeknu, k celé české cizinecké legislativě, k azylovému zákonu, k zákonu o pobytu cizinců a ten pojem cizinec je tam prostě zvolen z důvodu jednotnosti českého právního řádu.

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí

Nicméně osobní působnost lex Ukrajina je vymezena zcela přesně v § 3 dnešního návrhu, který projednáváme. § 3 odst. 1 vymezuje, že se vztahuje pouze na cizince, na které povinně dopadá ono únorové rozhodnutí Rady Evropské unie. Takže ne na jakéhokoliv cizince, ale na cizince, na kterého dopadá rozhodnutí Rady. A pokud se podíváte do únorového rozhodnutí Rady, do jeho článku 2, tak článek 2, rozhodnutí Rady, se vztahuje na tři typy osob: na státní příslušníky Ukrajiny - první kategorie, druhá kategorie - cizince, kterým byla na území Ukrajiny poskytnuta ochrana typu trvalého pobytu, typu azylu a tak dále a jejich státní příslušníky.

A k tomu už jenom věcně mohu doplnit pana ministra, že asi těžko odmítneme v naší zemi ochranu třeba manželům nebo manželkám osob prchajícím z válečného konfliktu. Čili si to stačí opravdu přečíst.

K té obavě, a já jsem ji měl taky, takže tady opravdu ty obavy sdílím, vysvětlil jsem si je s vnitráky. Takže pojem cizinec, stačí si přečíst § 3 odst. 1 a 2 - lex Ukrajina, ale je nutné k tomu číst článek 2 únorového rozhodnutí Rady EU. Jenom nabízím, jestli je opravdu nutné se toho pojmu bát.

Děkuju mnohokrát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…