Haas (ODS): Tři smutné obrázky o fungování Pardubic

02.06.2015 14:06

Květnové zasedání Zastupitelstva města Pardubic přineslo tři špatné či smutné (nejpřiléhavější adjektivum nechť si vybere každý čtenář sám) zprávy o fungování Pardubic. Každou z trochu jiného „soudku“ – jednu občanskou, jednu ekonomickou a jednu personální.

Haas (ODS): Tři smutné obrázky o fungování Pardubic
Foto: ODS
Popisek: Nové logo ODS

1) Současná pardubická vládnoucí koalice prosadila pravidlo (ODS v zastupitelstvu předložila připravený rozumný oponentní návrh) – bez jakýchkoliv věcných důvodů, pouze kvůli zajištění funkcí pro „své mimopardubické kamarády“ – že členem kontrolního a finančního výboru města, tedy plnohodnotných orgánů města dle zákona o obcích, mohou být i lidé, kteří nejsou občany Pardubic. Pardubická ODS zastává zcela jednoznačný názor – město Pardubice je územním samosprávným celkem občanů spravujících samostatně záležitosti svého města. Úplně obyčejným selským rozumem z toho jednoznačně vyplývá, že členy orgánů našeho města (protože právě prostřednictvím orgánů města občané své město spravují) by měli být jen občané Pardubic. Vzhledem k tomu, že nesmyslný návrh stávajícího vedení města bohužel prošel, ptá se pardubická ODS, kdo bude oním „pánem Bohem“, který bude naprosto subjektivně rozhodovat o tom, u jakého „ne-občana“ města je tak intenzivní vztah k městu, že může být členem orgánu města???

2) V předvolební kampani i při nástupu do funkcí se nové pardubické vedení zaštitovalo slovy o transparentnosti správy města, o efektivitě a průhlednosti vynakládání finančních prostředků města. Realita je bohužel naprosto jiná a naplno se ukázala v návrzích nové reklamní smlouvy a nové smlouvy o užívání tzv. městské lóže mezi městem Pardubice a společností Dostihový spolek: Opravdu si myslíte, že naše město si potřebuje nejen pro Velkou pardubickou, ale i pro 10 dalších mnohem méně významných akcí na dostihovém závodišti, pronajímat přebujelou „vele-lóži“ s cateringem pro 150 osob??? Můj osobní názor je jednoznačný – je to naprosto neefektivní vynakládání veřejných prostředků.

Do konce roku 2014 platilo město za užívání oné „vele-lóže“ D/402 roční cenu 1,5 mil. Kč. Od roku 2015 bude roční cena činit 2,42 mil. Kč (to znamená meziroční nárůst o cca 61 %, a to dokonce při mírně nižším rozsahu služeb!!!).

Za užívání „městské vele-lóže“ D/402 pro 150 osob v běžný dostihový den (mimo Velkou Pardubickou) bude město platit 75,000,- Kč. Jen pro srovnání – ceníková cena za užívání ještě větší lóže na tribuně B (shodně ve 4. patře) pro 160 osob činí ve shodné dostihové dny pouze 60.000,- Kč (tzn. je přesně o 20 % nižší, než jakou cenu bude platit město za užívání „své“ menší lóže pro 150 osob).

A konečně poslední srovnání – ceníková cena za užívání lóže na tribuně A (shodně ve 4. patře) pro 100 osob, tedy s přesně dvoutřetinovou kapacitou oproti městské „vele-lóži“, činí v běžný dostihový den pouhých 20.000,- Kč (to je zhruba čtvrtinová částka ve srovnání částkou 75.000,- Kč placenou městem za jeho „vele-lóži“).

3) Rozdávání „politických trafik“ současným vedením města bez skrupulí pokračuje. Nová pardubická koalice opět rezignovala na jakékoliv věcné a objektivní představení odborných kompetenci navrhovaného kandidáta a vyslala Jana Němce „hájit barvy města“ do dozorčí rady společnosti VAK Chrudim. Jan Němec z TOP 09 sice neuspěl v loňských volbách, nikdo v Pardubicích nezná jeho, zřejmě dobře utajenou, odbornost v oblasti vodárenství, ale míří již do 3. dozorčí rady společnosti s majetkovým podílem našeho města.

Za všechny tři výše uvedené kroky dávám já osobně palec dolů. ANO, teď už je v Pardubicích skutečně líp; bohužel jen pro „vyvolené“.….

Mgr. Karel Haas
zastupitel města Pardubice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Lidé celého světa musí tlačit na politiky, aby to vraždění zastavili

7:02 Fiala (SPD): Lidé celého světa musí tlačit na politiky, aby to vraždění zastavili

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru.