Hájek (Zelení): Město Prostějov nepodporuje studenty, kteří vyjíždějí do zahraničí

10.08.2021 22:38

Prostějov v porovnání s jinými městy dlouhodobě zanedbává podporu studentů. Ti dnes mohou najít oporu alespoň u Olomouckého kraje, jenž bude podporovat studenty, kteří vyjíždějí na zahraniční pobyty, částkou 3 000 Kč měsíčně.

Hájek (Zelení): Město Prostějov nepodporuje studenty, kteří vyjíždějí do zahraničí
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Před časem jsem na prostějovském zastupitelstvu navrhoval, aby město vytvořilo čtyři stipendijní programy pro studenty a začalo je více podporovat. Jeden z nich měl cílit na podporu prostějovských studentů, kteří vyjíždí do zahraničí. Zároveň jsem chtěl, aby město určilo kritéria, podle kterých bude studenty podporovat. Můj návrh byl zamítnut s tím, že rada vypracuje alternativní návrh.

Výsledkem několikaměsíční práce byla analýza, která vysvětlovala, proč to nejde a proč nic nemá smysl. Studenti si prý mohou žádat město o peníze na cokoliv, co nějak souvisí se studiem. Kritéria nejsou důležitá, školská komise si to posoudí po svém. Ale co když se sejde hodně žádostí a bude je potřeba roztřídit a vyhodnotit? To nehrozí, protože studenti o této možnosti neví a město ji raději nijak nepropaguje.

Program Erasmus+ (a další podobné programy) pokryje studentům velkou část nákladů, ale zdaleka ne všechny. Proto na zahraniční pobyty jezdí spíše studenti ze středních a vyšších tříd, chudší si to často nemohou dovolit. Erasmus+ účastníky rozvíjí po všech stránkách; naučí se jazyky, zlepší se v komunikaci, spolupráci s ostatními, poznají nové prostředí, najdou lepší uplatnění a celkově získají větší rozhled.

Jakákoliv investice do vzdělání je smysluplná a naší společnosti se několikanásobně vrátí. Bohužel město Prostějov uvízlo v minulosti a diví se, proč mladí odcházejí pryč. Na jednu stranu je mu zatěžko dát ročně nějakou drobnou částku do vzdělání, na druhou stranu lije miliony do sportovního byznysu a podobných černých děr. Budoucností Prostějova nejsou montovny, ale vzdělaní sebevědomí lidé s rozhledem.

Martin Hájek
historik, knihovník-katalogizátor a zastupitel města Prostějova

Zdroj: olomoucky.zeleni.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.