Hajnová (Piráti): Kraj připravuje další projekty fotovoltaických elektráren

06.03.2023 15:18

Kraj Vysočina připravuje postupně projekty pro širší využívání fotovoltaických elektráren na svých vybraných objektech.

Hajnová (Piráti): Kraj připravuje další projekty fotovoltaických elektráren
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Hana Hajnová

Mezi aktuálně řešené patří jejich osazení na střechu domova důchodců ve Ždírci u Jihlavy, jejich doplnění do projektu nového parkovacího domu pro Nemocnici Třebíč, zvažováno je osazení na administrativní objekt sídla kraje v Jihlavě. 

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26304 lidí
„V součtu jde o záměry na fotovoltaické elektrárny skoro za sedm milionů korun, kraj by na ně chtěl požádat o dotaci z Operačních programu Životní prostředí. Evropská spoluúčast by mohla pokrýt až polovinu nákladů,“ potvrdil záměry Kraje Vysočina hejtman Vítězslav Schrek.

Výkony nových fotovoltaických elektáren, které kraj nyní připravuje, jsou stanoveny pro primární spotřebu uvnitř objektů. „V případě sídla Kraje Vysočina bude většina výroby spotřebována na provoz energeticky nejnáročnějších servroven, u parkovacího domu bude docházet k částečné spotřebě uvnitř objektu a přebytek bude spotřebován ve vlastních provozech Nemocnice Třebíč, u Domova Ždírec se jedná o spotřebu vnitřního osvětlení, vzduchotechnických jednotek…,“ vyjmenovává Hana Hajnová, náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje. Instalací zmíněných systémů dojde k nezanedbatelnému zlepšení energetické náročnosti daných budov. Projektová příprava energetických projektů (fotovoltaika, zateplení a další) se v budoucnu předpokládá např. i u  Pavilonu 13 Nemocnice Havlíčkův Brod, Domova pro seniory v Mitrově nebo v Třebíči a dalších. Kraj na projekční činnost vyčlenil další peníze v rámci rozdělení disponibilního zůstatku hospodaření za rok 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…