Hamáček (ČSSD): Bereme naše závazky vůči NATO vážně

09.06.2017 11:12

Předsedové Senátu a Poslanecké sněmovny Milan Štěch a Jan Hamáček se společně s dalšími poslanci a senátory zúčastnili jednání s předsedou Evropské komise Jean-Claud Junckerem. Tématy byla budoucnost EU, koordinace společné obrany nebo kvóty na přerozdělování uprchlíků.

Hamáček (ČSSD): Bereme naše závazky vůči NATO vážně
Foto: Archiv JH
Popisek: Jan Hamáček (ČSSD), předseda Poslanecké sněmovny

Juncker zmínil téma migračních kvót a přání, aby ČR přijímala větší množství žadatelů o azyl. Štěch s Hamáčkem vyjádřili podporu kroků české vlády a upozornili na odůvodněnou obezřetnost České republiky vůči ekonomickým migrantům. Juncker však při jednání české poslance a senátory ujistil, že odmítá myšlenku, že by přijímání migrantů bylo podmínkou k čerpání peněz ze strukturálních fondů EU.

Předseda Senátu upozornil šéfa Evropské komise na závažný ekonomický problém odlivu kapitálu z Česka a předal Junckerovi ekonomické analýzy. Přesto, že do Česka za posledních 10 let směřovaly investice a dotace z EU, činí rozdíl mezi těmito investicemi a odlivem kapitálu z Česka do zahraničí bezmála 90 miliard eur, a to zejména z důvodu vyplácených dividend do zahraničí. „Zdroje z Česka doslova mizí, mnohdy v daňových rájích. Musíme společně tlačit především na velké obchodní řetězce a bankovní domy, aby peníze reinvestovali v Česku do infrastruktury, vzdělávání a podobně,“ uvedl Štěch. Předseda Juncker má o tomto problému povědomí a připustil, že by se chování některých velkých investorů v tomto ohledu mělo změnit.

V diskusi o obranné politice hovořili předsedové o koordinaci evropských armád. „Nikdo z nás nechce zřizovat nové síly, které by měly konkurovat NATO. Podporujeme však koordinaci evropských armád, to bude potřeba i vzhledem k ochraně Schengenského prostoru. Nemůžeme si dovolit nové struktury, musíme zefektivnit ty stávající,“ řekl Štěch. „Bereme naše závazky vůči NATO vážně, v současnosti je shoda na záměru navýšit výdaje ČR na obranu na úroveň 1,4 % HDP,“ uvedl při jednání s Junckerem předseda Poslanecké sněmovny Hamáček.

Juncker se zástupci českého parlamentu hovořili také o vícerychlostní EU, přičemž se shodli, že úkolem všech členských zemí musí být shodný úhel směřování. „Pan Juncker ani my nejsme přívrženci institucionalizace vícerychlostní Evropy. Můžou být státy ekonomicky výkonnější a ty pomaleji rostoucí, ale nesmí být uměle děleny na silné a slabé, směr vývoje musí být stejný s cílem tyto rozdíly snižovat,“ uvedl Štěch po hodinovém jednání.

Tématem jednání byl také odchod Velké Británie z EU. Podle Junckera jsou představy Britů v určitém ohledu naivní. „Britští voliči při svém rozhodování o brexitu neviděli problémy, které dnes postupně objevujeme. Dopady brexitu budou velké,“ upozornil Juncker v den britských voleb do dolní sněmovny, bez ohledu na jejich výsledky.  

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.