Hamáček (ČSSD): Členská základna je to nejcennější, co strana má

30.04.2019 12:23

“Dobrý den, tady Honza Hamáček, měla byste na mě chvilku?” “Ahoj, tady Ondra, potřeboval bych s tebou na chvíli mluvit.” Ne, to není reportáž z call centra, i když si tak předseda i místopředsedové někdy mohou připadat. Každý člen z vedení ČSSD dostal seznam s desítkami jmen a čísel na předsedy místních organizací a spojí se s nimi.

Hamáček (ČSSD): Členská základna je to nejcennější, co strana má
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček

“Chceme být v užším kontaktu s členskou základnou, a řekli jsme si, že oslovíme všechny buňky ČSSD,” vysvětluje předseda Jan Hamáček. Nové vedení chce aktivizovat hlavně straníky, kteří se v minulosti chtěli zapojit, ale nevěděli jak. A nejde o málo- volby za měsíc rozhodnou nejen o složení českých zástupců v EP, ale i o samotné ČSSD a mohou předznamenat i jak uspějeme v krajských volbách příští rok.

“Skvělá zpětná vazba a jsem rád, že mi řada lidí potvrdila ochotu s volbami pomoci,” popisuje reakce spolustraníků místopředseda Ondřej Veselý. Povídání se v tuto dobu samozřejmě týká především voleb, ve spojení s tím, jak jsou sociální demokraté v jednotlivých lokalitách schopni a ochotni pomoci s kampaní. Vítána je příprava předvolebních setkání s kandidáty, ale stačí i sdílet stranické materiály na sociálních sítích nebo pomoci s roznášením předvolebních materiálů. Také je důležité, aby si naši straníci popovídali se svými blízkými, kamarády, kolegy nebo sousedy, o tom, že má smysl jít k evropským volbám a hodit hlas ČSSD. A vyprovokovali je, aby začali přemýšlet o tom, že ČSSD je vlastně jediná strana, která myslí na zaměstnance, penzisty nebo mladé rodiny.

I přes malou účast v eurovolbách to může mít velkou cenu. “Každý hlas může rozhodnout. Máme hodně členů, a kdyby každý přesvědčil pět lidí o volbě sociální demokracie, tak by to už znamenalo úspěch. A zatím mi každý říká, že mu lidé slibují, že volit půjdou,” říká místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Aktivizace členské základny není nic jiného, než nás, sociální demokraty, přinutit, abychom si uvědomili, že jsme sociální demokraté. A pokud obětujeme pár minut času, může to mít velký efekt.

“Když se bavíme, často mi říkají, že je vlastně ani nenapadlo, jak málo se stačí zapojit. Rádi pak přislíbí, že pošlou třeba pár esemesek nebo začnou sdílet materiály ČSSD na svém Facebooku. Překvapila mě vstřícná reakce, ani jsem nikoho nemusel přesvědčovat,” říká místopředseda strany Ondřej Veselý.

To je přesně ono. Překonat pocit poraženectví a zase se naučit, že má smysl něco dělat. Pokud to za své vezme většina členské základny, bude to mít obrovský efekt. “Vždy jsem říkal, že členská základna je to nejcennější, co ČSSD má. O síle naší strany rozhodují její členové a jejich ochota se zapojit,” tvrdí předseda ČSSD Jan Hamáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Už i Evropský účetní dvůr varuje před dopady Green Dealu

15:06 Okamura (SPD): Už i Evropský účetní dvůr varuje před dopady Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke Green Dealu.