Hamáček (ČSSD): Evropská unie prochází v mnoha ohledech sebereflexí

20.03.2017 11:52

Předsedové parlamentních komor ze zemí EU se sešli v Římě.

Hamáček (ČSSD): Evropská unie prochází v mnoha ohledech sebereflexí
Foto: Archiv JH
Popisek: Jan Hamáček (ČSSD), předseda Poslanecké sněmovny

Před šedesáti lety byly podepsané Římské dohody, které předurčily další fungování Evropské unie. Při příležitosti tohoto výročí se v Římě sešli předsedové parlamentních komor členských států EU. Českou republiku zastupovali předsedové PS a Senátu - Jan Hamáček a Milan Štěch



„V současné době Evropská unie prochází v mnoha ohledech sebereflexí. Proto jsou podobná setkání důležitá, abychom dokázali reagovat na aktuální dění. Momentálně se Evropa potýká například s následky Brexitu, řeší migraci nebo čelí vzestupu extrémistických nálad. Naším úkolem je také přiblížit smysl EU občanům,“ uvedl Jan Hamáček.

Podle něj zástupci evropských parlamentů vyzývali k jednotě v době krizí. Romano Prodi, bývalý předseda Evropské komise a Rady ministrů, prohlásil, že Evropa může dosáhnout lepší globální pozice jen, pokud bude realistická, proaktivní a podpoří společnou bezpečnost a evropskou identitu.

Účastníci se shodli na tom, že výsledek březnových voleb v Nizozemí, kdy byla poražena protiimigrační strana, byl jasným, byť jen dílčím, vítězstvím nad extrémismem. Brexit ovšem zůstává výzvou k reflexi o budoucnosti Evropské unie. Nyní platné evropské smlouvy pomohly Evropě zachovat mír a spolupráci.

Vytvořením oblasti volného pohybu se výrazně zlepšil vnitřní trh. Je ovšem nezbytné zlepšit institucionální strukturu Evropské unie. Role Evropské rady by se měla snížit na úkor Evropského parlamentu, s pravomocí hlasovat o důvěře vůči Evropské komisi. Předseda Sněmovny na summitu jednal nejen se svými zahraničními protějšky, ale setkal se například také s italským prezidentem Sergiom Mattarellem. Summitu se zúčastnil také předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani nebo předseda Evropské rady Donald Tusk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…