Hamáček (ČSSD): Je nutné účinně bojovat proti narůstajícímu terorismu, nikoliv však proti islámu

01.09.2015 19:49

V sídle OSN v New Yorku dnes začala Světová konference předsedů parlamentů, které se účastní i předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jan Hamáček. Ve svém vystoupení na konferenci zmínil zejména potřebu boje proti terorismu. „Zdůraznil jsem, že je nutné účinně bojovat proti narůstajícímu terorismu, nikoliv však proti islámu jako takovému,“ uvedl. Předseda sněmovny se v projevu k účastníkům rovněž přihlásil k výzvě světa bez jaderných zbraní, přičemž připomněl hluboký dojem, který v něm zanechal nedávný vzpomínkový akt na oběti výbuchu atomové bomby nad Hirošimou před 70 lety.

Hamáček (ČSSD): Je nutné účinně bojovat proti narůstajícímu terorismu, nikoliv však proti islámu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda poslanecké sněmovny Jan Hamáček

Na závěr konference by měla být přijata deklarace, která má přes třicet bodů. „Tu jsem ve svém vystoupení rovněž plně podpořil,“ doplnil Jan Hamáček. Deklarace se kromě terorismu obsáhleji zabývá také migrací, konkrétně začleňování migrantů a pomoci zemím odkud přicházejí. Dalším významným tématem je trvale udržitelný rozvoj jako cesta k zachování zdravého životního prostředí. V závěrečné deklaraci se ale mluví například také o odstranění chudoby, zvýšení bezpečnosti, rozvíjení parlamentní diplomacie, zrovnoprávnění postavení žen a mužů v demokratických institucích, zapojování mladých do politiky nebo o roli svobodných médií.

Už v pořadí čtvrtá Světová konference předsedů parlamentů se tentokrát zaměřuje na roli parlamentů v současných demokratických systémech, jejich spoluodpovědnosti za vládní politiku nebo za řešení vojenských konfliktů. Konference svolává vždy jednou za pět let IPU (Meziparlamentní unie) ve spolupráci s OSN. Kromě předsedy Poslanecké sněmovny se jí za ČR účastní i místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. Do diskuse se postupně zapojí přes 130 šéfů národních parlamentů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

10:21 Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

Směrnice o minimální mzdě, posilování kolektivního vyjednávání a posilování práv zaměstnanců – to js…