Hamáček (ČSSD): Jednání o vládě? Ještě nejsme na konci

25.04.2018 9:49

Nemá smysl znovu opakovat, jakým procesem jednání o vládě jsme si v posledních týdnech jako ČSSD prošli. Tato země potřebuje hledět dopředu a fungovat tak, aby nejen nadále rostla ekonomika, ale aby z toho měli užitek také pracující, rodiny s dětmi a důchodci.

Hamáček (ČSSD): Jednání o vládě? Ještě nejsme na konci
Foto: Archiv JH
Popisek: Jan Hamáček (ČSSD), předseda Poslanecké sněmovny

Nemá smysl znovu opakovat, jakým procesem jednání o vládě jsme si v posledních týdnech jako ČSSD prošli. Tato země potřebuje hledět dopředu a fungovat tak, aby nejen nadále rostla ekonomika, ale aby z toho měli užitek také pracující, rodiny s dětmi a důchodci. A takovou budoucnost nikdy nebudeme mít, pokud nevznikne stabilní a fungující vláda s důvěrou, prosazující navíc sociálnědemokratický program a neopírající se o extremisty.

Není pravda, že vše je dojednáno, zbývá to jen hodit na papír, podepsat a hurá do Strakovy akademie. Takový dojem totiž vzniká ve světle některých vyjádření představitelů hnutí ANO, kdy jeden řekne, že by koaliční smlouvu a programové prohlášení chtěli mít do 14 dnů, další prohlásí, že to vše chtějí mít hotové do konce tohoto týdne…

Pokud toto má být nějaký tlak na ČSSD, aby už o ničem nejednala a co nejrychleji vše podepsala, tak to nefunguje. Je pravda, že v programových oblastech jsme už především díky intenzivní práci našich expertních týmů dospěli ke značné shodě. Je ale potřeba si tyto věci znovu dát na stůl a projednat je i za účasti KSČM.

Je také pravda, že na rozdělení ministerských resortů už jsme se dohodli. Tím ale vyjednávání pro ČSSD nekončí. Na dnešním i příštích jednáních s ANO budeme trvat na třech bodech, které ostatně hnutí ANO zná a ví, že jsou pro nás a pro vznik případné koalice velmi důležité.

První bod se jako červená nit táhne celým jednáním o vládě už od počátku. Jde o řešení problému hnutí ANO s účastí trestně stíhané osoby ve vládě. Opět je zbytečné připomínat, jaká nejrůznější řešení jsme nabídli, aniž bychom to byli my, kdo má tento problém. Ostatně první sérii jednání jsme ukončili právě proto, že hnutí ANO nechtělo v tomto směru jakkoliv ustoupit.

Už tehdy ale byl na stole také náš požadavek, aby součástí koaliční smlouvy byla klauzule, která zajistí, že pokud bude jakýkoliv člen vlády prvoinstančně odsouzen, okamžitě odstoupí, jinak vláda končí. Když jsme se nyní na žádost hnutí ANO do jednání vrátili, neznamená to, že tento bod už neplatí. Naopak.

Druhým bodem, o kterém musíme jednat, jsou pojistky proti tomu, aby nás hnutí ANO ve vládě i v Poslanecké sněmovně přehlasovávalo. Tyto pojistky samozřejmě budeme po hnutí ANO požadovat, protože rozhodně ve vládě nesehrajeme roli fíkového listu. Chceme být rovnocenným a respektovaným koaličním partnerem. Věřím, že tyto naše požadavky chápe i hnutí ANO.

Nakonec se dostávám k třetímu bodu, který má pro nás také velký význam. Požadujeme po hnutí ANO, aby došlo ke změnám v klíčových orgánech Sněmovny. Chceme, aby svůj vliv v těchto pozicích ztratila SPD, a máme k tomu několik dobrých důvodů.

Jednak samozřejmě chceme zabránit hlasování ANO s SPD v dolní komoře parlamentu, ke kterému často v minulých měsících docházelo. Chceme v tomto směru po ANO důkaz místo slibů, chceme vědět, že koalici s námi myslí vážně.
A pak je tu druhý důvod. SPD a její představitelé nemají mít tak silné zastoupení ve vedení dolní komory. A argumenty s volebním výsledkem? Vzpomeňme si na Sládkovy republikány, kteří svého času také nezastávali klíčové funkce ve Sněmovně, ačkoliv by bývali měli, pokud by se bral v potaz jejich volební zisk.

A k SPD ještě tři zásadní poznámky. Nepodpořili jsme zástupce SPD do vedoucích pozic ve Sněmovně, včetně Tomia Okamury na post místopředsedy. A navíc například po skandálních výrocích Tomia Okamury o koncentračním táboře v Letech jsme žádali jeho odvolání z postu místopředsedy komory. A nakonec, jednoznačně odmítám, že by případná uvolněná místa měla připadnout ČSSD.

Tolik tedy body, nad kterými nás v příštích dnech čeká intenzivní vyjednávání. Je pravda, že jsme ve snaze vytvořit stabilní vládu s důvěrou ušli dlouhou cestu a každý byl přinucen dělat těžké kompromisy. Je před námi ještě několik zatáček a překážek, které nemůžeme obejít, ale musíme je společně překonat.

I já říkám, že by nyní byla škoda k dohodě nedospět. Připomínám ale zároveň, že pokud se nám to podaří, ať už to bude za týden nebo za měsíc, tak poslední rozhodující slovo budou mít členové ČSSD v referendu.

Jan Hamáček, předseda České strany sociálně demokratické

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…