Hamáček (ČSSD): Proč kandiduji za Sociální demokracii

18.10.2017 8:36

Už jen tři dny zbývají do sněmovních voleb, už jen tři dny zbývají do chvíle, kdy spousta z nás do volební urny vloží lístek, který rozhodne o tom, jak bude vypadat politická mapa v České republice v následujících čtyřech letech.

Hamáček (ČSSD): Proč kandiduji za Sociální demokracii
Foto: Archiv JH
Popisek: Jan Hamáček (ČSSD), předseda Poslanecké sněmovny

Jestli se bude i nadále zvyšovat minimální mzda, jestli důchody zamrznou jako za vlády pravice či jestli se vrátí do zdravotnických zařízení poplatky, proti kterým tolik bojovala sociální demokracie.

Zmíněná témata a postoje sociálních demokratů objasňují, proč jsem členem právě ČSSD, a proč kandiduji za ni. Každý politik by si ale měl klást otázku, proč je vůbec v politice, a proč vůbec kandiduje.

V mém případě by odpověď mohla být vlastně stejná jako v sedmnácti letech, kdy jsem se začal politicky angažovat. Obsahovala by směs idealismu, dnes bohužel už ne mladického, a chuti věci měnit k lepšímu. Dnes mohu navíc využívat spousty důležitých a prospěšných zkušeností z praktické politiky. Díky nim se mé ideály možná poupravily, ne však vytratily.

Politiku beru jako službu veřejnosti. A jako sociální demokrat věřím, že potřebujeme funkční a spravedlivý stát. Věřím, že úkolem politika je usilovat o takovou zemi, v níž chtějí lidé žít a vychovávat děti, v níž se cítí bezpečně a mají pocit jasně daných pravidel pro všechny.

Sociální demokracie je proti rozdělování společnosti. Stát není firma, jejíž majitel může své zaměstnance propustit. Cílem sociální demokracie je naopak usilovat o fungující stát pro všechny, ne jen pro pár vyvolených.

Vzpomínám na své politické začátky, kdy jsem se podílel s mladickým zápalem na petici proti privatizaci Vodovodů a kanalizací v Mladé Boleslavi. Se stejnou vervou jsem kdysi sbíral podpisy pod petici proti školnému na vysokých školách. To proto, aby vyšší vzdělání nebylo upíráno studentům z chudších rodin.

Také jsem se angažoval v petici proti privatizaci středočeských nemocnic. Zdravotnictví by mělo být dostupné všem, bez ohledu na obsah peněženky. A se stejným přesvědčením jsem už jako sociálně demokratický poslanec zvedal ruku kupříkladu za vyšší mzdy či proti poplatkům v nemocnicích a v ordinacích.

Vím, že na činnost politických stran u nás není nahlíženo vždy pozitivně. Pro mě je ale důležité, že sdružují lidi s podobnými názory na směřování společnosti, snaží se uplatňovat konkrétní řešení a prosazovat je. A proto jsem také vstoupil do ČSSD, strany, která mi byla názorově nejbližší.

Svým dlouhodobým programem stojí dnešní sociální demokracie za zaměstnanci, důchodci, mladými rodinami s dětmi slabšími, utiskovanými, sociálně znevýhodněným či hendikepovanými. Stojí za seniory i za matkami samoživitelkami, stojí i za zaměstnanci, kteří za poctivě odvedenou práci mnohdy nedostávají dostatečnou mzdu.

Jim všem se dá pomoci osobním nasazením, ale i snahou o změnu zákonů v jejich prospěch, ve prospěch nás všech. A ty mohou změnit zvolení politici, kterým jejich osud leží na srdci. Tím chci být i nadále já. Proto jsem v politice, proto kandiduji.

Jan Hamáček

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…