Hamáček (ČSSD): Se Slovenskem mluvíme podobnou řečí i v zahraniční politice

24.02.2015 22:13

Velmi blízké postoje k situaci na Ukrajině nebo možnost koordinace aktivit obou zemí na Blízkém východě. Na tom se shodli předseda české Poslanecké sněmovny Jan Hamáček a předseda Národní rady Slovenské republiky Peter Pellegrini při jejich prvním oficiálním setkání po té, co se své nové funkce ujal Peter Pellegrini.

Hamáček (ČSSD): Se Slovenskem mluvíme podobnou řečí i v zahraniční politice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček, předseda poslanecké sněmovny

Obě země dávají přednost mírovému řešení konfliktu na Ukrajině, stejný názor zastávají i ohledně dodávek zbraní ukrajinské armádě. Předsedové parlamentů by přivítali také možnost pomáhat společnými silami uprchlíkům z území ovládaného Islámským státem. Na setkání se mluvilo rovněž o spolupráci v rámci V4 (Visegrádské čtyřky) a oboustranné vůle ji rozšířit na formát V4+, do kterého by se určitou formou spolupráce začlenily i země jako je Rakousko nebo Slovinsko. Právě V4 byla součástí jednání mimo jiné i proto, že v polovině roku bude Slovensko předávat předsednictví České republice.

„Vyzval jsem slovenské kolegy ke společné cestě na západní Balkán s cílem najít cesty, jak tyto země více integrovat i v rámci Evropské unie,“ zmínil Jan Hamáček další možný směr spolupráce ČR a Slovenska v oblasti zahraniční politiky.

Předsedové parlamentů se rovněž na setkání domluvili, že se letos 21. a 22. června na Vysočině uskuteční společné jednání vedení českého a slovenského parlamentu, na podzim se pak zopakuje na Slovensku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Už i Evropský účetní dvůr varuje před dopady Green Dealu

15:06 Okamura (SPD): Už i Evropský účetní dvůr varuje před dopady Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke Green Dealu.