Hamáček (ČSSD): Smysluplné rozšíření EU vidím na západním Balkáně včetně Bosny a Hercegoviny

16.02.2015 7:35

Podpora Bosny a Hercegoviny od České republiky na cestě do Evropské unie nebo možnosti většího zapojení českých investorů. To byl nejčastější obsah většiny jednání předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka s vedoucími představiteli této západobalkánské země.

Hamáček (ČSSD): Smysluplné rozšíření EU vidím na západním Balkáně včetně Bosny a Hercegoviny
Foto: Redakce
Popisek: Jan Hamáček

Šéf dolní komory postupně jednal se svým protějškem – předsedou Poslanecké sněmovny, s členy Předsednictva Bosny a Hercegoviny a také s ministrem zahraničí. Navštívil rovněž základnu EUFOR, kde působí dva čeští vojáci.

Při setkání s Šefikem Džaferovičem, předsedou Poslanecké Sněmovny se nejvíce skloňovala otázka vstupu Bosny a Hercegoviny do EU a NATO. Podobně jako ve Slovinsku, Česká republika, ústy šéfa Sněmovny, deklarovala svůj velký zájem o západobalkánský region.

"Přestože je politický systém Bosny a Hercegoviny, dojednaný smlouvou z Daytonu, velmi složitý a těžkopádný, musím podtrhnout, že evropská perspektiva je pro místní politiky velmi důležitá. Je podle mě logické, aby země západního Balkánu, které se na vstup dlouhodobě připravují, se k unii v dohledné době připojily“, vysvětlil Jan Hamáček, předseda Poslanecké Sněmovny.

Jednání s Předsednictvem, v jehož čele je v současné době zástupce Srbů Mladen Ivanić, stejně tak jako rozhovor s ministrem zahraničí Zlatkem Lagumdžijou, se soustředila na bilaterální vztahy s důrazem na hospodářskou spolupráci. Právě zahraniční investice jsou podle Jana Hamáčka klíčem ke zlepšení ekonomické situace v Bosně a Hercegovině a české firmy by v mnoha oblastech mohly k hospodářskému oživení pozitivně přispět. „České firmy mají velkou šanci v Bosně a Hercegovině uspět a najít zde příznivé podmínky pro podnikání,“ doplnil Jan Hamáček.

Velitel základny EUFOR generálmajor Johann Luif seznámil předsedu Sněmovny se zaměřením mise. Ta hlavně napomáhá rozvíjet evropské standardy v armádě Bosny a Hercegoviny, která jako jedna z mála organizací funguje na celostátní bázi. Vojáci EUFOR se například také podílejí na odminování zatížených lokalit v Bosně a Hercegovině (400 km²).

„Jsem hrdý na to, že v jednotkách působí také vojáci české armády. Mise se významně podílí na stabilizaci Bosny a Hercegoviny. Přítomnost a aktivita vojáků EUFOR pomáhá rozvíjet evropskou a atlantickou perspektivu země“, uzavřel Jan Hamáček.

Důležité informace o Bosně a Hercegovině:

- Obrat zahraničního obchodu s Bosnou a Hercegovinou dosahuje téměř 210 milionů EUR. Do této země vyvážíme zejména osobní automobily nebo spotřební elektroniku. Naopak z BaH importujeme především elektrickou energii (tvoří 33 % českého dovozu).

- V Bosně žije zhruba 1500 našich krajanů

- BaH má netypický politický systém, který je daný Všeobecnou rámcovou smlouvou pro mír v Bosně a Hercegovině (tzv. Daytonská dohoda), kterou byla v roce 1995 ukončena válka v této zemi. BaH se blíží konfederaci tvořenou Federací BaH a Republikou srbskou a distriktem Brčko. Převažujícími národnostmi jsou Bosňáci, Srbové a Chorvati.

- V čele země je takzvané Předsednictví BaH, které tvoří Bosňák, Srb a Chorvat. V čele Předsednictví se střídají pravidelně po osmi měsících. Parlament je dvoukomorový.

- BaH má 3,8 milionu obyvatel, její rozloha přesahuje 51 tisíc metrů čtverečních, hlavním městem je Sarajevo.

- Sarajevo je z tuzemského pohledu známé především v souvislosti s atentátem na následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda d'Este. Atentát, který byl záminkou pro rozpoutání první světové války, byl spáchán 28. června 1914 na náměstí Vijećnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …