Hamáček (ČSSD) z Ameriky: Hovořili jsme hlavně o spolupráci mezi firmami našich zemí

18.05.2016 11:15

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček vede misi, jejímž cílem je nejen posílit spolupráci mezi Kongresem USA a Poslaneckou sněmovnou, ale hlavně podpořit obchodní a výzkumnou spolupráci mezi oběma zeměmi, zejména pak v oblasti IT. Mimo jiné se Jan Hamáček setkal i s úřadujícím předsedou Senátu USA Orrinem Hatchem.

Hamáček (ČSSD) z Ameriky: Hovořili jsme hlavně o spolupráci mezi firmami našich zemí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda poslanecké sněmovny Jan Hamáček

Jan Hamáček se na úvodu návštěvy setkal se senátorem Johnem Cornynem, který je předsedou senátního Podvýboru pro mezinárodní obchod, cla a globální konkurenceschopnost  a druhým nejvýše postaveným republikánským senátorem. „Diskutovali jsme o nadcházejících prezidentských volbách, vyjednávání smlouvy TTIP, o spolupráci mezi Armádou ČR a texaskou národní gardou a dalších otázkách,“ uvedl po jednání předseda Sněmovny. Na schůzce se senátorkou Dianne Feinstein, členkou a bývalou předsedkyní výboru pro kontrolu zpravodajských služeb, pak debatoval předseda PSP ČR mimo jiné o aktuálních bezpečnostních výzvách, o spolupráci tajných služeb i o bezvízovém programu. Jan Hamáček v pondělí také s částí delegace navštívil firmu IBM.

Nejvýznamnějším politickým setkáním v rámci návštěvy bylo jednání šéfa Sněmovny se čtvrtým nejvyšším ústavním činitelem USA - úřadujícím předsedou Senátu Spojených států Amerických Orrinem Hatchem. V úterý se také Jan Hamáček sešel s šéfkou demokratické menšiny ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiovou nebo předsedou Zahraničního výboru Sněmovny reprezentantů Edem Roycem. Významná byla i srdečná schůzka s kongresmanem Joe Bartonem, který předsedá skupině přátel ČR v americkém Kongresu. "Na setkáních jsme debatovali jak o aktuálních zahraničně politických výzvách, tak i o možnostech rozšíření spolupráce jednak mezi Kongresem a Sněmovnou, ale především o spolupráci mezi firmami z obou zemí," uvedl Jan Hamáček.

V dalším programu se delegace setká kromě politiků také s některými českými podnikateli působícími v USA (především v Silicon Valley) a rovněž se zástupci krajanských sdružení.

V delegaci vedené předsedou Sněmovny jsou rovněž místopředseda PSP ČR Petr Gazdík, členové Hospodářského výboru PSP ČR, místopředseda vlády pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek, početná skupina podnikatelů, zástupci finančních institucí nebo univerzit.

Delegace vedená předsedou PSP Janem Hamáčkem je na návštěvě v USA (17. 5. 2016)
 
Delegace vedená předsedou PSP Janem Hamáčkem je na návštěvě v USA (17. 5. 2016)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…