Hannig (Rozumní): Citová výchova v základních školách nevhodná?

27.03.2023 6:34 | Komentář

V době nevolnictví a povinných robot si lidé ulehčovali svůj život zpěvem lidových písní. Krásně to ilustruje píseň „Sluníčko za hory zachází, pusťte nás z roboty rychtáři. Pusťte nás, prosím vás, však my vám přijdeme zítra zas."

Hannig (Rozumní): Citová výchova v základních školách nevhodná?
Foto: Vít Hassan
Popisek: Petr Hannig

Málokdo se mnou nebude souhlasit, že dnešní doba zvyšujících se cen vybízí k nějakému přehnanému juchání. Ale v době, kdy člověk neví kudy kam, jak zaplatí, v případě mladších lidí hypotéku, starší generace zase neví z čeho zaplatí ceny energií, vodného a stočného, nájemného a v regálech obchodů nestačí sledovat každý týden se zvedající ceny potravin, tak je třeba nějaký ventil, aby se člověk nezbláznil. A tím ventilem mohlo být sledování starých filmů, písničkových pořadů z minulé doby a bezstarostných estrád typu Televarieté a pod. na třetím programu České televize. Ale i to ČT vzala starším poplatníkům koncesionářských poplatků.

Někteří ze starších lidí mají obrovskou oporu ve svých potomcích, které vychovávali ve starém stylu, to jest v úctě dobře vykonané práci, k lásce ke svým rodičům a prarodičům, k rodné hroudě.

V době, kdy hlavním motivem všeho možného jsou peníze a naopak cit a soucit s bližním svým  je zbytečný luxus, stát chce zrušit to jediné, co mohlo v dětech a mladých lidech nasměrovat jejich zájem k něčemu jinému než je vyprázdněný život. Hudba a vůbec umění má velmi silnou moc působit na duše příznivým dojmem.

Ovšem dočetl jsem se, že vláda má v plánu zrušit hudební a výtvarnou výuku na základních školách. Jsem skladatel, muzikant, proto se soustředím na to, že naši současní absolutní vládci nám v podstatě naordinovali zpřetrhání našich národních tradic. To jest hudebnost Čechů, Moravanů a Slezanů.

Vždy se říkalo, že naše země jsou konzervatoří Evropy a já dodávám i celého západního světa. Vždyť náš geniální Antonín Dvořák byl v podstatě zakladatelem amerického národního hudebního školství.

Na naši poměrně malou zeměpisnou rozlohu jsme byli hudební velmocí. Upřesním velikány naší hudby. Bedřicha Smetanu, Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů. To jsou zároveň i pilíře světové hudby. Mimochodem rád se dívám na anglické detektivky a nadmíru mě překvapilo, že v sobotním díle seriálu Endeavour Morse použil autor vynikající hudby Barrington Pheloung citace z Dvořákova Larga z Deváté symfonie a z klavírního cyklu Po zarostlém chodníčku Leoše Janáčka. Prostě, naše hudba má nesmírně silný melodický náboj.

Ale tito naši velikáni navazovali na své předchůdce. Františka Xavera Brixiho 1732 – 1771), Jiřího Antonína Bendu (1722 – 1795) z muzikálního rodu Bendů z Benátek nad Jizerou, Josefa Myslivečka (1737 – 1781), který silně ovlivnil tvorbu W.A. Mozarta (1756 – 1791), Jana Ladislava Dusíka (1760 – 1812), Jana Křtitele Vaňhala (1739 – 1813).... A ještě předtím zakladetele německé manheimské školy Jana Václava Stamice (1717 – 1757), Norberta Segera (1716 – 1782) a barokního velikána, rodáka z Louňovic pod Blaníkem, Jana Dismase Zelenku (1679 - 1745), který byl nejvýznamnějším skladatelem na dvoře saského krále v Drážďanech a jehož dílo si nezadá s díly Georga Fridricha Händela (1685 - 1759),  dále pak varhaníka Bohuslava Černohorského (1684 – 1742) a ještě o generace dříve působícího Adama Michnu z Otradovic (1600 – 1676), jehož dílo vskutku znárodnilo. Málokdo nezná nádhernou vánoční píseň Chtíc aby spal. Na tato vskutku impozantní jména navazují i Jakub Jan  Ryba (1765 – 1815)  s neopakovatelnou inspirací lidového citu v České mši vánoční a mnohem později také autor české hymny František Škroup (1801 – 1862) .

Tito všichni velikáni měli v krvi naši hudebnost, která tryská z národních písní. A nakonec i velikán pop music Karel Svoboda (1938 – 2007), jehož hudba dobyla německy mluvící svět, měl toto bezprostřední hudební cítění. A dovolte mi, abych k tomu přiřadil i Petra Jandu (nar. 1942), jehož písně si našly své místo u všech oslav, či táborových ohňů, což platí v neztenčené míře i o písních Jiřího Šlitra (1924 – 1969) s texty Jiřího Suchého (nar. 1931), či zlidovělých písní Fanoše Mikuleckého (vlastním jménem František Hřebačka (1912 – 1970), o jehož písni Vínečko bílé a dalších si všichni myslí, že to jsou písně lidové. Taktéž Vlastovi Redlovi (nar. 1959) se podařilo něco podobného s jeho písní Galánečka. A samozřejmě i svůj zlidovělý život žijí písně Jarka Nohavici (nar. 1953). V nekomplikovanosti, v ryzí melodičnosti a v nepředstírání velikášství je síla našich hudebních velikánů, včetně těch současných.

Politici se dívají na skladatele tak trochu svrchu. Neuvědomují si, že svými díly a jejich zhodnocením (tatiémy – anglicky royalties) přinášejí do našeho hospodářství mnohdy více peněz než nějaký středně veliký průmyslový podnik. Dnešní nekompetentní vláda chce svým necitlivým vyhozením hudební výchovy ze základního školství přetnout žíly jednoho z nejsilnějších atributů naší národní identity, přirozené hudebnosti. Lidové písně zmizely z vysílání rádií, naše rodinné stříbro dechovka, jakbysmet. Posledním záchranným stéblem proti eutanázii citu byli zanícení učitelé a hlavně učitelky na základních školách. Obávám se, že snad vládě jde o to, aby náš národ neměl své písně a rozpustil se v nepřehledné globální mase všednosti a citového vyprázdnění.

Mgr. Petr Hannig, předseda Rozumných a bývalý prezidentský kandidát. 

Převzato z Profilu.

Mgr. Petr Hannig

  • Rozumní
  • Předseda strany ROZUMNÍ - stop migraci a diktátu EU
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…