Hašek: Máme jasno v tom, že veřejný sektor chce Velkou cenu na Masarykově okruhu

13.08.2015 19:03

Zastupitelé kraje odsouhlasili vznik spolku na pořádání Velké ceny. Státní dotaci vrátí kraj ministerstvu.

Hašek: Máme jasno v tom, že veřejný sektor chce Velkou cenu na Masarykově okruhu
Foto: red
Popisek: Exhejtman Michal Hašek

Všech třiapadesát přítomných krajských zastupitelů zvedlo ve čtvrtek 13. srpna 2015 ruku pro založení spolku. Ten by měl do budoucna převzít roli garanta a organizátora Velké ceny. Zastupitelé navíc vzali na vědomí, že Jihomoravský kraj vrátí zpět Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy dotaci ve výši 30 milionů korun. Automotodrom si o ni totiž nepožádal, zastupitelé tak ani nemohli o dotaci rozhodovat.

„Dnes jsme zcela unikátně všemi hlasy přítomných zastupitelů napříč politickým spektrem bez jakýchkoliv problémů schválili zakládací dokumenty ke spolku.  Věřím, že podobně dobrý výsledek bude mít dnes i jednání zastupitelstva města Brna. Je třeba, abychom doložili Dorně, že je tady zájem celého veřejného sektoru na organizaci Velké ceny,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, který také všem zastupitelům poděkoval.

Jak doplnil, zastupitelé jednali i o otázce financování. „V uplynulých týdnech se vedla celá řada jednání mezi ministerstvem školství, Jihomoravským krajem a Automotodromem o otázce poskytnutí finanční podpory. Ještě v pátek minulý týden zástupce Automotodromu konzultoval s krajským úřadem otázku podkladů, které je nutno podat k žádosti o dotaci,“ sdělil hejtman Hašek.

Krajský úřad ještě ve středu Automotodrom vyzýval k tomu, aby s ohledem na čtvrteční jednání zastupitelstva o dotaci požádali. A to na základě dohody mezi Automotodromem, ministerstvem školství a Jihomoravským krajem.

„Jak jsme byli informováni ministerstvem školství, Automotodrom bohužel tento týden oznámil, že je předlužen a není s ohledem na evropské právo schopen přijmout veřejnou podporu,“ sdělil hejtman Hašek.

Z toho důvodu neexistuje tedy jiná legální cesta v rámci českého a evropského práva, jak přímo Automotodromu poskytnout finanční prostředky. „Zastupitelstvo tak vzalo na vědomí, že Jihomoravský kraj vrací vládní dotaci 30 milionů korun,“ řekl hejtman.

V krajském rozpočtu je na letošní rok vyčleněno na Velkou cenu 20 milionů korun. „Dostal jsem dnes za úkol společně s koaličním partnerem, konkrétně náměstkem Romanem Celým, a ředitelkou krajského úřadu projednat v následujících třech dnech s Dornou možnosti poskytnutí těchto peněz přímo společnosti Dorna,“ ujistil o podpoře kraje hejtman s tím, že ještě dnes požádá o schůzku pana Ezpeletu.

„Budu ho informovat, co se odehrálo na půdě Jihomoravského kraje a požádám ho, aby pověřil pracovníky Dorny jednáním s Jihomoravským krajem, abychom co nejdřív mohli schválit dokumenty a postup, který bude znamenat, že krajských 20 milionů dostane Dorna co nejdříve,“ konstatoval Michal Hašek, který ocenil práci a zapojení ministryně školství.

„Máme tady na stole unikátní dohodu celého veřejného sektoru, máme příslib vlády, že do budoucna společně se spolkem zajistí financování Velké ceny z veřejných peněz. Máme jasno i v tom, že veřejný sektor chce Velkou cenu na Masarykově okruhu. Všechny spekulace o tom, že by někdo chtěl „ukrást“ Velkou cenu, se ukazují jako liché,“ věří v budoucnost hejtman Jihomoravského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…