Hašek: Pomáháme občanům a obcím Hodonínska v boji za ochranu zdrojů pitné vody

26.08.2016 9:39

Se čtyřiceti starostkami a starosty z Hodonínska se ve čtvrtek 25. srpna sešel hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, radní Igor Chlup a také zástupci krajského úřadu. Tématem setkání byl další postup týkající se uvažované těžby štěrkopísku na hranicích kraje.

Hašek: Pomáháme občanům a obcím Hodonínska v boji za ochranu zdrojů pitné vody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

„Řešili jsme další společný postup v kauze těžby štěrkopísku na hranicích Jihomoravského a Zlínského kraje. Jsme společně tvrdě proti a budeme hájit zájmy občanů Jihomoravského kraje a všech obcí a také chránit zdroje pitné vody pro Hodonínsko,“ řekl hejtman Michal Hašek.

„Svaz měst a obcí a já osobně vnímám ochranu zdrojů pitné vody jako absolutní prioritu. Proto na nejbližším jednání předsednictva předložím tento problém, abychom se vyjádřili jako Svaz. Úzce to souvisí s tím, co ministerstvo životního prostředí říká a mělo by tedy i naplňovat, že zdroje podzemní vody by měly být chráněny a hospodaření s ní  by mělo být efektivní. Což když povolilo těžbu štěrkopísku, jde trošku proti tomu.  Týká se to i Kyjova, protože je zásobován částečně z Koryčan, což je zdroj povrchový a částečně z tohoto zdroje z Uherského Ostrohu,“ uvedl starosta Kyjova a předseda Svazu měst a obcí František Lukl.

Starostové se na zasedání vyjadřovali obdobně.

„Chtěla jsem si potvrdit, že ta zastupitelstva, které se přidala k naší iniciativě, že za ní pořád stojí. To se potvrdilo i tou účastí zde. Nejsme na to sami, stala se z toho jakási veřejná záležitost a snad to půjde k dobrému konci,“ uvedla starostka Moravského Písku Hana Habartová.

„Já už dlouhodobě bojuji proti těžbě štěrku, protože to je skutečné ohrožení  - a to není žádné šíření poplašné zprávy – prostě bez vody nemůžeme být. Takže jsem se jenom dojela ujistit, zda táhneme všichni za jeden provaz, protože náhradní zdroje pro nás, pro naše území nemáme. Zjistila jsem, že máme a jsem velmi ráda,“ dodala Anna Hubáčková, starostka Ratíškovic. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…