Havlíček (ANO): Nebýt Ministerstva průmyslu a obchodu, tak by nepřežily desetitisíce umělců

18.01.2023 14:36

Projev na 51. schůzi Poslanecké sněmovny 18. ledna 2023 k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě.

Havlíček (ANO): Nebýt Ministerstva průmyslu a obchodu, tak by nepřežily desetitisíce umělců
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Karel Havlíček v Chrudimi

Ano. Dobrý den. Pane ministře, vy jste tak naznačil, že Ministerstvo průmyslu a obchodu byli ti zlí. Tak já bych jenom chtěl připomenout, že v rámci Národního plánu obnovy ještě za nás jsme pro váš sektor (na?) rozvoj kulturního a kreativního průmyslu připravili 7,4 miliardy korun, což ze 180 miliard tedy rozhodně není malá částka. A v každém případě jste mohli v tomto roce, pokud se vám tam třeba něco nelíbilo, myslím tím v minulém roce, si to ještě doupravit.

Druhá věc je ta, že je třeba připomenout k těm covidovým podporám - nebýt Ministerstva průmyslu a obchodu, tak by nepřežily desetitisíce umělců, podniků, podnikatelů. Přetáhli jsme je na nás, měli jsme tam na ně zdroje, vytvořili jsme programy COVID - Kultura, tuším, jedna až čtyři. Komunikovali jsme s nimi. Nebylo nám to samozřejmě blízké ve smyslu toho, že jsme úplně detailně neznali jejich problematiku, potkávali jsme se s nimi a troufám si tvrdit, že jsme je zachránili.

Poté ta covidová podpora v roce 2022 měla pokračovat na Ministerstvu průmyslu a obchodu. Neměli jste se s tím trápit, stejně jste tam tomu nerozuměli. To neříkám ve zlém, to je prostě realita, protože ono se do značné míry jednalo o obchodní aktivity, byla to malá divadla, umělci, umělkyně, spolky, byli to různí organizátoři kulturních akcí, a na Ministerstvo průmyslu jsme počítali s touto podporou, všechno bylo vypsáno a měli jsme na to i dostatečnou rozpočtovou rezervu.

Navíc jste si rozpočet přepracovávali kompletně vy, takže jste si tam v klidu mohli zahrnout jakoukoliv podporu. Bohužel za mnou jako za poslancem potom chodili kulturní činitelé celé první pololetí roku 2002, že jste je hodili přes palubu, a to je škoda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…