Havlíček (ANO): Od vás tu nezaznělo vůbec nic

05.05.2022 20:04

Projev na 21. schůzi Poslanecké sněmovny 5. května 2022 ke zdražování energií.

Havlíček (ANO): Od vás tu nezaznělo vůbec nic
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Karel Havlíček (ANO)

Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády. Já jsem se snažil teď v rychlosti alespoň si načrtnout vaše řešení. Protože my jsme se tady potkali dnes proto, abychom si řekli, jakým způsobem pomůžeme domácnostem, firmám. Můžeme tu mít různé názory, to já beru. Ale co jsme se dozvěděli od vás? Opět Dukovany - když už vždycky teče do bot, tak vytáhneme Dukovany. Ano, my jsme připravili Dukovany, a kdybychom je nepřipravili a nezabalili jsme vám je, tak v dané chvíli není vůbec nic. Můžeme se bavit o tom proč jsme chtěli, aby do bezpečnostního posouzení a do tendru šel i Rosatom, a my to neskrýváme. Já se zeptám vás, proč mezi lety 2010 - 2013, když se připravovalo výběrové řízení pro Temelín, proč se Rosatom dostal až do finále? Já jsem se nikdy neskrýval s tím, že jsme říkali: Pusťme tam více možných potenciálních dodavatelů, stlačme tu cenu, poté diskutujme a na základě hodnocení bezpečnostních složek vyřaďme tu či onu firmu. Myslím, že to je docela transparentní, docela průhledné.

Ale co je podstatné? Komplet jsme vše připravili a vám stačila jedna jediná věc, pane ministře, zahájit vlastní tendr. Respektive ne vám, ale ČEZu, ať jsem úplně přesný. A kdybychom to neudělali, tak se tady do dneška akorát mluví o jaderné energetice. Už snad ani nemá cenu dále vysvětlovat polský plynovod Storg a česko-maďarský plynovod BACI, že to Poláci shodili, když to měli odfinancované Evropskou komisí. A ptejme se, proč to shodili. To proto, že se v té době budoval už Nord Stream 2, respektive vědělo se, že se bude budovat. A protože krátce předtím skončil Nord Stream 1. A proč Evropská unie neudělala stop pro to, když se začal připravovat South Stream, pak se tedy změnil, abych byl přesný, na Türkish Stream, nebo Turk Stream. A to je pořád ruský plyn. Proč se tenkrát zrušilo Nabucco, které mělo Evropě vytvořit nezávislost nebo alespoň menší závislost na ruském plynu. Protože to Evropa nechtěla. A nechtěla to mimo jiné proto, že cítila jednoduchou cestu odběru plynu, takže se vytvořila taková infrastruktura, která středoevropským zemím, jako je Česká republika, jako je Rakousko, Maďarsko, Slovensko, v podstatě nedala vůbec jinou šanci. Teď k nám přece vede plynovod z Německa a my nerozhodujeme o tom, co v tom plynovodu bude. Ale protože do toho plynovou německého ústí Jamal a Nord Stream 1, a také ten norský plynovod, tak je jasné, že se to přebije tím ruským plynem. Proč Evropská unie tolik bojovala proti těžbě plynu v Norsku? Ano, Green Deal, říká nám to něco. Vláda si na první řádek napsala, že Green Deal je velká příležitost, ale je to současně i riziko, i kdybych připustil, že tam samozřejmě nějaké příležitosti v tom jsou také. Takže Evropa se úplně odizolovala, nechala si dodávat pouze ruský plyn, neříkám jenom, ale ta střední a východní Evropa jednoznačně, a tyto země už v podstatě nemají šanci něco změnit. Měly si udělat nějakou další trubku? Odkud, když se nemáme na co napojit.

Jedna z možností byl ten plyn polský. On by nebyl polský, on by byl pravděpodobně norský. A víte, proč tenkrát ti Poláci to nechtěli? Co bylo tím hlavním důvodem? No proto, že by tady bylo hodně Nord Streamu, respektive plynu z Nord Streamu 1 a vtlačoval by se tam i ruský plyn. Stejně jako to bylo se slavným norským kontraktem. A nevyčítám, že v roce 1997 byl špatný úmysl. Ano, připravil se tenkrát kontrakt s Norskem, ze začátku 20 %, pak se to snižovalo, nakonec tam bylo sotva 5 %. Proč? No proto, že to ten ruský plyn přebil v těch trubkách, to je jednoduché.

BACI? Česko-rakouský projekt, na ruský plyn samozřejmě, kdo tady lobboval za to, aby se to bralo ze Slovenska a ne aby se dělalo BACI, ta česko-rakouská krátká spojka. Vždyť tady Mirek Topolánek lítal od kanceláře ke kanceláři, jako tenkrát zástupce toho, kdo seděl v Eustreamu, a měl eminentní zájem na tom, abychom brali slovenský plyn. Navzdory tenkrát slovenské vládě, která nás za to kritizovala, ano, a tomu jsem rozuměl, protože chtěl (?), abychom brali plyn přes jejich potrubí, tak jsme tenkrát podpořili BACI. Stejně jako jsme podpořili Storg. Ale bohužel Poláci to odmítli a Evropská komise tenkrát je zařadila jako projekty nefinancovatelné. To je dohledatelné, je to jednoduché jako facka. Ale znovu, to, jak jsme dneska vázáni na ruský plyn, je cílená evropská snaha.

Ale co je to podstatné, to se tady můžeme přít o to, kdo kde kdy stál. Ale na nás se dívají lidé, na nás se dívají firmy. Máme tady studenty, kteří jsou v nějakých rodinách, existují, fungují a řeší dnes a denně problém. Problém charakteru toho, že extrémně rostou ceny energií. A my jsme se tady dneska potkali proto, abychom si řekli, co s tím budeme dělat. Já jsem od vládních činitelů neslyšel jedno jediné slovo, co s tím budeme dělat. Já jsem zde záměrně v úvodu řekl ten model obnovitelných zdrojů. Řekl jsem, jak to udělat. Řekl jsem, jak to připravit. Řekl jsem, kde vzít na to zdroje, ať už přes ten modernizační fond těch 8 miliard korun ročně, nebo přes zvýšenou dividendu ČEZu tak, že by to nezasáhlo bezprostředně plánovaný rozpočet. A místo abyste někdo vystoupil, prosím pěkně, a řekli jste - toto je špatně, šlo by to dělat lépe, nebo vůbec bychom to neudělali, a vysvětlili proč - proč nemůžeme obnovitelné zdroje, které nás ročně stojí 19 miliard korun, myslím teď rodiny a firmy, neberu samozřejmě stát, to je dalších skoro 20 miliard korun, o něco méně, pardon, 27 miliard korun, tak tady nezaznělo vůbec, vůbec nic. Takže ten, kdo se na nás dívá, tak řekne - výborně, tak jste si vyřídili účty, co bylo před 10, 15, 20 lety, ale to, jak nám pomůže vláda, protože my nemůžeme pomoct, my máme ruce do značné míry svázané, je to v rukou vlády a vládních poslanců, tak se neřeklo vůbec nic.

Pane ministře průmyslu, neradíme, my jsme opozice, prosím, zvykněme si na to. Zvykněme si na to, tak jako já jsem byl pranýřován a popravdě řečeno, musel jsem s tím počítat, tak i vy budete kritizováni. Na tom nevidím nic špatného. A nemusíte brát naše rady, vůbec se tím nemusíte řídit. Ale prosím, berte alespoň rady od těch, kteří jsou bezprostředně s vámi spojeni, ať už je to společnost ČEPRO, ať je to společnost MERO, ať je to státní ČEPS, tam sedí odborníci, a když si porovnáte jejich názor, tak zjistíte, že to není úplně daleko od toho, co vám zde říkáme, a nemusíme tady přes to ego si říkat - my jsme vyšli vstříc opozici. Nemusíte, nám totiž nejde o to, že tady zvítězíme, že si nad vámi stoupneme jako Tarzan a zařveme. Nám jde o to, abychom alespoň trochu vylepšili situaci, která začíná být v některých firmách a v některých rodinách takřka kritická. A to jsme tady neslyšeli. Děkuji. (Potlesk z řad ANO.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…