Heger: Věrný odkazu svého učitele

19.11.2013 12:18

Komentář poslance Leoše Hegera.

Heger: Věrný odkazu svého učitele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr zdravotnictví Leoš Heger

Poté, co minulé úterý (12. listopadu) v Událostech, komentářích na ČT24 obhajoval David Rath svůj neposkvrněný pel nevinnosti, mohl divák shlédnout i exhibici jeho následovníka ve vedení České lékařské komory Milana Kubka.

Ministerstvo zdravotnictví totiž ve stejném dni zveřejnilo zásady úhradové vyhlášky pro rok 2014 a prezident Kubek, věrný odkazu svého učitele, snahu ministerstva posunout věci kupředu jako obvykle destruktivně zneuctil. Ministr Holcát má pro rok 2014 navíc přibližně deset miliard korun.

Využil této sumy pro navýšení úhrad za péči a udělal další krok v řešení nespravedlivého financování nemocnic. Nechal aktuálně doladit systém platby diagnóz, kde koeficienty u jednotlivých skupin výkonů vycházejí z kalkulací nákladů, ale důsledně zachoval princip, kdy za stejný výkon dostane každý stejně.

Kvalitní a žádané nemocnice budou proto moci bez finančního rizika aktivně získávat pacienty, kteří se stanou žádanými zákazníky. Pojišťovny budou muset platit nemocnicím stejně, takže VZP se finančně uleví a některé zaměstnanecké pojišťovny budou muset na úhradách přidat.

Příliv peněz umožnil tvůrcům vyhlášky v duchu požadavků Ústavního soudu zmírnění regulací objemu péče a předepsaných léků, takže i lékařům se uleví. Po letech úspor a potřebného zvyšování efektivity skoro idyla. Ovšem i tak je podle Milana Kubka vše špatně. Přinejmenším jeho návrhy na úplné zrušení regulací a ponechání kontroly pouze na revizních lékařích jsou zcela proti zásadám řízení v systémech zdravotního pojištění. Bez nástrojů, které motivují lékaře k racionálnímu využívání omezených zdrojů, by byla péče bezbřehá a kontrola represivnější než dosud. Zdevastovala by atmosféru ve zdravotnictví nepochybně více, než jak to po léta dělá prezident Kubek.

Leoš Heger
poslanec a bývalý ministr zdravotnictví

reklama

autor: TOP 09

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

16:05 Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakék…