Hejtman Červíček: Českému filmovému průmyslu se komedie odjakživa dařila

30.08.2022 7:33 | Tisková zpráva

Rekordní počet komedií a návrat “ke starému”. 44. ročník Festivalu české filmové komedie čeká velký zájem diváků i tvůrců filmů. Některé komedie už nyní hlásí vyprodaný sál.

Hejtman Červíček: Českému filmovému průmyslu se komedie odjakživa dařila
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

„Českému filmovému průmyslu se komedie odjakživa dařila – od černobílých snímků s Vlastou Burianem, přes nesmrtelné filmy Svěráka se Smoljakem, které citujeme dodnes, až po nejnovější produkci ostravské čtveřice Tři Tygři. Umět se pořádně a od srdce zasmát nám pomáhá zvládat těžké životní situace. Proto pevně věřím, že se na Festivalu filmové komedie v Novém Městě nad Metují diváci dobře pobaví, a to nejen u bohaté nabídky soutěžních i nesoutěžních snímků, ale také při doprovodném programu. Člověk by měl občas přijít na jiné myšlenky, k čemuž nabízí ideální podmínky právě tento největší filmový festival v našem regionu,“ řekl hejtman Martin Červíček, který nad festivalem převzal záštitu. Královéhradecký kraj letošní ročník podpořil částkou 96 tisíc korun.

Anketa

Hlasoval/a byste jako poslanec/poslankyně pro vyslovení nedůvěry vládě?

98%
1%
hlasovalo: 38963 lidí

11.-17. září 2022, to je týden, ve kterém se diváci v novoměstském Kině 70 budou smát 18 soutěžním komediím a dalšímu nesoutěžnímu programu. Na slavnostní zahájení i zakončení festivalu (spojeným s vyhlášením cen) je nyní už vyprodáno, sedadla na ostatní projekce se rychle obsazují a organizátoři tak očekávají úspěšný ročník.

„Po dvou letech pandemie, přes jejíž nástrahy jsme pořádali festival v takřka nedotknutém formátu, jsme se těšili na normální ročník. Vnímáme ale, co se děje nedaleko našich hranic i ekonomické dopady, které lidé řeší. Humor nesmí ustoupit. Ve chvíli, kdy se vše okolo, včetně vstupních nákladů, zvyšuje, my festivalové ceny držíme,” říká ředitel festivalu Zdeněk Krákora. „Smích je lék. A my doufáme, že se nám letos podaří ´léčit´co nejvíc diváků,” dodává.

Festival již tradičně začne v neděli (11.září), netradičně ale dvěma komediemi - slavnostní zahájení bude přecházet snímek Srdce na dlani, od osmi hodin o diváckou přízeň bude soutěžit Mimořádná událost. Do dalších festivalových dní organizátoři zařadili vždy dopolední nesoutěžní promítání pohádek a komedií a odpoledne tři soutěžní komedie. Po celý týden se navíc před kinem vystřídají zpěváci, kapely a další doprovodný program. Doprovodný program je zdarma, vstupenka na 1 film stojí už roky stejně - 50 korun.

Moderátorem celého festivalu je opět Michal Jančařík a o udělení cen rozhodne odborná porota (Věra Míšková, Jana Podskalská, Kamila Špráchalová, Zuska Velichová, Daniel Barták, Peter Beňa, Ondřej Kepka, Jiří Kunte, Zdeněk Zelenka) v tandemu s diváky (cena Novoměstský hrnec smíchu - měření diváckého smíchu při soutěžních projekcích, nejvíce procent prosmátí znamená vítězství).

Informace o festivalu najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace