Hejtman Červíček: Českému filmovému průmyslu se komedie odjakživa dařila

30.08.2022 7:33 | Tisková zpráva

Rekordní počet komedií a návrat “ke starému”. 44. ročník Festivalu české filmové komedie čeká velký zájem diváků i tvůrců filmů. Některé komedie už nyní hlásí vyprodaný sál.

Hejtman Červíček: Českému filmovému průmyslu se komedie odjakživa dařila
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

„Českému filmovému průmyslu se komedie odjakživa dařila – od černobílých snímků s Vlastou Burianem, přes nesmrtelné filmy Svěráka se Smoljakem, které citujeme dodnes, až po nejnovější produkci ostravské čtveřice Tři Tygři. Umět se pořádně a od srdce zasmát nám pomáhá zvládat těžké životní situace. Proto pevně věřím, že se na Festivalu filmové komedie v Novém Městě nad Metují diváci dobře pobaví, a to nejen u bohaté nabídky soutěžních i nesoutěžních snímků, ale také při doprovodném programu. Člověk by měl občas přijít na jiné myšlenky, k čemuž nabízí ideální podmínky právě tento největší filmový festival v našem regionu,“ řekl hejtman Martin Červíček, který nad festivalem převzal záštitu. Královéhradecký kraj letošní ročník podpořil částkou 96 tisíc korun.

Anketa

Hlasoval/a byste jako poslanec/poslankyně pro vyslovení nedůvěry vládě?

98%
1%
hlasovalo: 38963 lidí

11.-17. září 2022, to je týden, ve kterém se diváci v novoměstském Kině 70 budou smát 18 soutěžním komediím a dalšímu nesoutěžnímu programu. Na slavnostní zahájení i zakončení festivalu (spojeným s vyhlášením cen) je nyní už vyprodáno, sedadla na ostatní projekce se rychle obsazují a organizátoři tak očekávají úspěšný ročník.

„Po dvou letech pandemie, přes jejíž nástrahy jsme pořádali festival v takřka nedotknutém formátu, jsme se těšili na normální ročník. Vnímáme ale, co se děje nedaleko našich hranic i ekonomické dopady, které lidé řeší. Humor nesmí ustoupit. Ve chvíli, kdy se vše okolo, včetně vstupních nákladů, zvyšuje, my festivalové ceny držíme,” říká ředitel festivalu Zdeněk Krákora. „Smích je lék. A my doufáme, že se nám letos podaří ´léčit´co nejvíc diváků,” dodává.

Festival již tradičně začne v neděli (11.září), netradičně ale dvěma komediemi - slavnostní zahájení bude přecházet snímek Srdce na dlani, od osmi hodin o diváckou přízeň bude soutěžit Mimořádná událost. Do dalších festivalových dní organizátoři zařadili vždy dopolední nesoutěžní promítání pohádek a komedií a odpoledne tři soutěžní komedie. Po celý týden se navíc před kinem vystřídají zpěváci, kapely a další doprovodný program. Doprovodný program je zdarma, vstupenka na 1 film stojí už roky stejně - 50 korun.

Moderátorem celého festivalu je opět Michal Jančařík a o udělení cen rozhodne odborná porota (Věra Míšková, Jana Podskalská, Kamila Špráchalová, Zuska Velichová, Daniel Barták, Peter Beňa, Ondřej Kepka, Jiří Kunte, Zdeněk Zelenka) v tandemu s diváky (cena Novoměstský hrnec smíchu - měření diváckého smíchu při soutěžních projekcích, nejvíce procent prosmátí znamená vítězství).

Informace o festivalu najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.