Hejtman Červíček: Chceme rozvíjet přeshraniční česko-polskou spolupráci

29.08.2021 9:20

Královéhradecký kraj a Dolnoslezské vojvodství uzavřely dohodu o rozvoji dopravní sítě a veřejných služeb v příhraničí.

Hejtman Červíček: Chceme rozvíjet přeshraniční česko-polskou spolupráci
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

Hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček a maršálek Dolnoslezského vojvodství Cezary Przybylski dnes podepsali memorandum o spolupráci při přípravě a realizaci přeshraničních projektů.

Anketa

Doposud nejlepší nápad předvolební kampaně?

hlasovalo: 9718 lidí

Cílem je zajistit modernizaci dopravní infrastruktury a zajištění mezinárodního vlakového spojení mezi Hradcem Králové a Wroclawí. Oba regiony spolupracují už 18 let.

„Královéhradecký kraj a Dolnoslezské vojvodství jsou dlouholetými partnery, a jsem proto rád za nové memorandum, které usnadní realizaci důležitých projektů zejména v dopravní infrastruktuře česko-polského pohraničí. Chceme rozvíjet přeshraniční spolupráci, která povede k prosperitě a konkurenceschopnosti obou našich regionů,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Letos v říjnu uplyne už 18 let od podpisu dohody o vzájemné spolupráci mezi oběma regiony. Za tuto dobu se podařilo dokončit projekty v cestovním ruchu, dopravě, životním prostředí nebo oblasti kultury a volnočasových aktivit za zhruba 5 miliard korun, které financovaly převážně evropské fondy.

Spolupráce se netýká pouze samotných regionů, zapojeny do ní jsou také města ale například i univerzity a bezpečnostní a záchranné sbory.

„Podepsané memorandum je základním kamenem pro přípravu důležitých projektů. Jedná se třeba o rekonstrukce silnic na Broumovsku, v Krkonoších či Orlických horách, ale také o přípravu modernizace železniční infrastruktury – na české straně železniční uzel v Meziměstí – a hlavně o objednávání přeshraničních vlakových spojů. Máme velkou ambici do budoucna zajistit spojení Pardubice – Hradec Králové – Náchod – Meziměstí – Walbrzych – Wroclaw,“ doplnil hejtman.

O konkrétních záměrech zástupci obou regionů jednali poslední dva roky a dnešní podpis je tak završením práce na nastavení a rozvoji další nadregionální spolupráce v oblasti dopravy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.