Hejtman Červíček: Chceme rozvíjet přeshraniční česko-polskou spolupráci

29.08.2021 9:20

Královéhradecký kraj a Dolnoslezské vojvodství uzavřely dohodu o rozvoji dopravní sítě a veřejných služeb v příhraničí.

Hejtman Červíček: Chceme rozvíjet přeshraniční česko-polskou spolupráci
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

Hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček a maršálek Dolnoslezského vojvodství Cezary Przybylski dnes podepsali memorandum o spolupráci při přípravě a realizaci přeshraničních projektů.

Anketa

Doposud nejlepší nápad předvolební kampaně?

hlasovalo: 9718 lidí

Cílem je zajistit modernizaci dopravní infrastruktury a zajištění mezinárodního vlakového spojení mezi Hradcem Králové a Wroclawí. Oba regiony spolupracují už 18 let.

„Královéhradecký kraj a Dolnoslezské vojvodství jsou dlouholetými partnery, a jsem proto rád za nové memorandum, které usnadní realizaci důležitých projektů zejména v dopravní infrastruktuře česko-polského pohraničí. Chceme rozvíjet přeshraniční spolupráci, která povede k prosperitě a konkurenceschopnosti obou našich regionů,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Letos v říjnu uplyne už 18 let od podpisu dohody o vzájemné spolupráci mezi oběma regiony. Za tuto dobu se podařilo dokončit projekty v cestovním ruchu, dopravě, životním prostředí nebo oblasti kultury a volnočasových aktivit za zhruba 5 miliard korun, které financovaly převážně evropské fondy.

Spolupráce se netýká pouze samotných regionů, zapojeny do ní jsou také města ale například i univerzity a bezpečnostní a záchranné sbory.

„Podepsané memorandum je základním kamenem pro přípravu důležitých projektů. Jedná se třeba o rekonstrukce silnic na Broumovsku, v Krkonoších či Orlických horách, ale také o přípravu modernizace železniční infrastruktury – na české straně železniční uzel v Meziměstí – a hlavně o objednávání přeshraničních vlakových spojů. Máme velkou ambici do budoucna zajistit spojení Pardubice – Hradec Králové – Náchod – Meziměstí – Walbrzych – Wroclaw,“ doplnil hejtman.

O konkrétních záměrech zástupci obou regionů jednali poslední dva roky a dnešní podpis je tak završením práce na nastavení a rozvoji další nadregionální spolupráce v oblasti dopravy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…