Hejtman Červíček: Kraj zahájí modernizaci nemocnice v Rychnově nad Kněžnou na jaře

08.12.2022 17:02 | Tisková zpráva

Královéhradecký kraj úspěšně dokončil výběrové řízení na stavební část dostavby a modernizace nemocnice v Rychnově nad Kněžnou.

Hejtman Červíček: Kraj zahájí modernizaci nemocnice v Rychnově nad Kněžnou na jaře
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

Veřejnou zakázku získalo sdružení společností Geosan Group a Strabag, které stavbu provede za 756 milionů korun bez DPH. Stavební práce by měly začít na jaře roku 2023. Na projekt kraj požádal o státní dotaci ve výši 300 milionů korun.

„Modernizace a dostavba rychnovské nemocnice je jednou z nejdůležitějších investicí v rámci rozvoje průmyslové zóny na Rychnovsku. Její hodnota přesahuje 800 milionů korun a přinese centralizaci a zefektivnění lékařské péče, která bude na úrovni 21. století. Projekt byl ve fázi příprav dlouhé roky, a těší mě proto, že na jaře příštího roku konečně začneme s jeho realizací, a to i s finančním přispěním státu, které se nám podařilo v posledních dvou letech dohodnout,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Za stavební práce kraj zaplatí 756 milionů korun, další finance budou nutné na zajištění stavby, a také na vybavení a na zdravotnickou technologii. Dotaci ve výši 300 milionů korun kraji pošle Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. Rozloží ji do dvou let, přičemž kraj obdrží 200 milionů korun v roce 2023 a v roce 2024 zbylých 100 milionů korun.

„Vláda v říjnu schválila změnu národního programu Podpory rozvoje regionů 2019+, jehož garantem je Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. Díky státním prostředkům ve výši 300 milionů korun můžeme dlouho očekávanou modernizaci nemocnice zahájit. Dokončili jsme všechny administrativní kroky a podali žádost o poskytnutí této státní dotace,“ informoval náměstek hejtmana Pavel Bulíček odpovědný za oblast investic.

Finanční pomoc stát kraji poskytne na realizaci stavebních prací. Ty spočívají ve vybudování nového pavilonu urgentního příjmu – pětipodlažní přístavby stávajícího pavilonu DIGP, která v sobě zahrne urgentní příjem včetně třídění pacientů s vazbou na interní a speciální vyšetřovnu, zákrokový sál a sádrovnu, zázemí pro záchrannou službu, zázemí pro sanitáře, zobrazovací metody, ambulance chirurgické, ortopedické, interní se zázemím, oddělení odběrů, dále oddělení JIP, oddělení ARO, čtyři multioborové centrální operační sály s celým přidruženým provozem a lůžkové oddělení chirurgie a lůžkové oddělení ortopedie.

Zároveň dojde k rekonstrukci tří podlaží stávajícího objektu DIGP, kdy moderní interiér získají jednak hlavní vstup do objektu s nově řešenou vstupní halou, jejíž součástí bude recepce se zázemím, lékárna a bufet, ale také onkologický stacionář, ambulantní vyšetřovny s čekárnou, vyšetřovny endoskopie a centrální sterilizace. Obě budovy budou propojeny, čímž vznikne jeden multifunkční celek.

Projekt počítá také s novým objektem medicinálních plynů, novým energocentrem a také s úpravou zpevněných ploch, komunikací a inženýrských sítí, vybudování více jak 200 parkovacích stání.

V areálu rychnovské nemocnice už letos v letních měsících proběhly stavební přípravy, kdy kraj nechal zdemolovat skladovací objekt v blízkosti současného parkoviště. Uvolněné místo bude po odstranění objektu sloužit pro zařízení staveniště a v budoucnu jako parkovací plocha pro osobní automobily.

Přípravu, administraci a realizaci této významné investiční akce kompletně zajišťuje oddělení průmyslových zón krajského Centra investic, rozvoje a inovací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…