Hejtman Červíček: Nejzasaženější okres je Trutnovsko, lidé by měli dodržovat protiepidemická opatření

28.01.2021 22:02

Trutnovsko je nadále jedním z nejzasaženějších regionů v ČR. Za poslední týden zde hygienici hlásí 1025 případů nákazy covid-19 na 100 tisíc obyvatel. Hejtmanství proto opakovaně prosí všechny obyvatele především na Trutnovsku a Vrchlabsku k dodržování protiepidemických opatření. Nárůst nových případů znamená další zátěž na přetíženou trutnovskou nemocnici.

Hejtman Červíček: Nejzasaženější okres je Trutnovsko, lidé by měli dodržovat protiepidemická opatření
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

„Poslední dva týdny vyzýváme veřejnost v okrese Trutnov k větší opatrnosti, dodržování vládních nařízení, a především k ohleduplnosti k druhým. Je to jeden z nejzasaženějších okresů v celé republice. Dnes jsem navštívil nemocnici v Trutnově, abych se o situaci přesvědčil na vlastní oči a musím potvrdit, že všichni zdravotníci dělají vše, co je v jejich silách, za což jim znovu děkuji. Nárůst nových případů, ale ještě více zvyšuje tlak na už tak přetíženou kapacitu lůžek. Naštěstí nadále ostatní nemocnice vypomáhají a covidové pacienty přebírají,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Na Trutnovsku za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100 tisíc obyvatel 1025 případů nákazy, o den dříve činil sedmidenní nárůst zhruba 955 a před týdnem tam měli podle tohoto propočtu zhruba 1094 případů.

Anketa

Dostane se Robert Šlachta se svým hnutím Přísaha do Poslanecké sněmovny?

69%
31%
hlasovalo: 18486 lidí

„Situace v celém okrese Trutnov je skutečně vážná, nárůsty nemocných jsou plošné, napříč věkovými kategoriemi i prostředími. Snažíme se hledat příčiny těchto stále se držících vysokých denních počtů nových případů. Laboratoř Fakultní nemocnice v Hradci Králové nám nyní umožňuje vyšetřovat i vzorky pro zjištění tzv. britské mutace koronaviru. Jsme sice na úplném začátku, ale již nyní se zdá, že mutovaný vir se vyskytuje v celém našem kraji. V takovém případě pak může docházet k překvapivým vyšším počtům nových případů, jak to nyní vidíme na Trutnovsku. Bohužel, vždy současně s následným dopadem na vytížení zdravotnických zařízení. Situaci tedy nelze podceňovat, aby se podařilo zamezit dalšímu šíření nemoci a snížení počtu případů vyžadujících hospitalizaci, stále je třeba mít na paměti dodržování veškerých preventivních opatření včetně pravidla ‚3R‘ – rouška, ruce, rozestupy,“ řekl Ivan Kučera, ředitel Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje.

Další zátěží pro zdravotnictví na Trutnovsku jsou úrazy související se zimní sezónou. Hejtman zvýšení kapacity akutní péče jednal s představiteli státu. „S premiérem a ministrem zdravotnictví jsem jednal o centrální pomoci státu s hospitalizací pacientů nejen s covid-19 mimo náš region. V zimních měsících přibývá vážných úrazů na horách, a je proto potřeba zajistit dostatečnou kapacitu akutní péče, s čímž nám mohou pomoci nemocnice v okolních regionech,“ doplnil hejtman Červíček.

V ostatních okresech Královéhradeckého kraje Náchod, Hradec Králové, Jičín a Rychnov nad Kněžnou za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100 tisíc obyvatel v průměru zhruba 700 případů covid-19.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…