Hejtman Červíček: Za první den KACPU kompletně odbavilo dvě stovky uprchlíků z Ukrajiny

04.03.2022 9:09 | Tisková zpráva

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) pro Královéhradecký kraj za první den provozu kompletně odbavilo 201 ukrajinských uprchlíků, první administrativní pomoc zde nalezlo přes 350 lidí.

Hejtman Červíček: Za první den KACPU kompletně odbavilo dvě stovky uprchlíků z Ukrajiny
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

Ve spolupráci s hasiči, policií a dalšími organizacemi ho zřídil Královéhradecký kraj v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové. Otevřeno je nepřetržitě 24 hodin denně, sedm dní v týdnu a slouží primárně k příjmu a pomoci uprchlíkům z válkou zasažené Ukrajiny, kteří nemají žádné povolení k pobytu.

„Chci poděkovat za obrovské nasazení všech, kteří se podílí na organizaci Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině – ať už to jsou kolegové z krajského úřadu, hasiči, policisté, zdravotníci, pracovníci Odboru azylové a migrační politiky, hradecké charity, úřadu práce i Všeobecné zdravotní pojišťovny. Jen včera do centra dorazilo přes 350 lidí, kteří se zde dočkali první administrativní pomoci. Kompletně odbaveno a vízum a zdravotní pojištění obdrželo 201 osob. Centrum je otevřeno nepřetržitě a lidé utíkající před válkou zde najdou útočiště a v případě potřeby se jim kromě té administrativní dostane také zdravotnické pomoci,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině zabezpečuje prvotní administrativní kontakt pro uprchlíky z Ukrajiny. Zajišťuje registraci, sjednání zdravotního pojištění, potřebných dokladů a další agendu. Zároveň centrum Ukrajincům zařídí v případě potřeby umístění a dopravu do dočasného ubytování.

V současnosti HZS Královéhradeckého kraje v regionu eviduje v rámci volných ubytovacích kapacit pro uprchlíky z Ukrajiny zhruba 2900 volných míst. Jedná se o lůžka z kapacit ministerstva vnitra či soukromníků. „Většina uprchlíků, kteří do hradeckého KACPU dorazila, zatím má ubytování zajištěné ať už u příbuzných či známých. Oceňujeme, že se na nás obrací početná skupina osob, které nabízejí soukromé ubytování. Spíše jde o nabídky pro menší skupiny, jako jsou rodiny nebo matky s dětmi. Jsme za to rádi a pokud bude potřeba, budeme je oslovovat a využívat,“ řekl ředitel krajských hasičů David Pouč.

Registrace v KACPU čítá tyto procesy: lustraci, vydání statutu uprchlíka, sjednání pojištění, případně zajištění ubytování. Veškerou administrativu usnadňuje fakt, že registrace probíhá na jednom místě.

Kontakt na KACPU:
Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) pro Královéhradecký kraj Základní informační a kontaktní místo pro ukrajinské občany přijíždějící do České republiky

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí

Sídlo:
Kongresové centrum Aldis
Eliščino nábřeží 375, 500 02 Hradec Králové
Souřadnice: 50°12'55,7” s. š., 15°49'44,6” v. d.

Jaké služby poskytujeme:

  • Vyřešení veškeré potřebné administrativy spojené s registrací
  • Možnost ubytování a dopravy
  • VŠE NA JEDNOM MÍSTĚ

Jakou poskytujeme pomoc:

  • informační
  • zdravotnická
  • psychologická
  • sociální
  • humanitární

Kdo v KACPU pracuje:

  • Policie České republiky – cizinecká policie
  • Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje
  • Odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra
  • Všeobecná zdravotní pojišťovna
  • Krajský úřad Královéhradeckého kraje
  • Úřad práce ČR
  • Diecézní charita Hradec Králové

Kdy jsme k dispozici:
KACPU funguje v režimu 24/7. Odbavování administrativní agendy je závislé na možnostech jednotlivých úřadů.

Další informace najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…