Hejtman Grolich: Bez dobrovolníků se neobejdeme

12.01.2021 8:33

Vysoké školy pomůžou Jihomoravskému kraji s očkováním. Pošlou dobrovolníky, poskytnou zázemí a pomůžou s přípravou a organizací.

Hejtman Grolich: Bez dobrovolníků se neobejdeme
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Grolich

S nápady přišly samy univerzity. Momentálně je nejprve potřeba zorganizovat celý složitý proces očkování. Ve velkokapacitním centru na Brněnském výstavišti, ale i v regionech.

Jihomoravský hejtman Jan Grolich nabídku vysokých škol přivítal a přizval je k přípravě očkování. „Chceme očkovat co nejrychleji a bez dobrovolníků v administrativě i jinde se neobejdeme.

Stejně tak chceme vyladit provoz očkovacích center do posledního detailu a simulace k tomu můžou hodně pomoct. Našim univerzitám patří velký dík. Jsou to dobré zprávy pro jižní Moravu,“ uvedl hejtman Grolich.

Odborníci z VUT nabídli konkrétně simulaci, která by pomohla nastavit systém krajských vakcinačních center. Dnes se na spolupráci dohodli se zástupci Jihomoravského kraje i Fakultní nemocnice Brno.

Podle vedoucího Ústavu informatiky Fakulty stavební VUT Tomáše Apeltauera dokážou simulace „vychytat mouchy“ systému s předstihem, aby pak očkování mohlo probíhat co nejrychleji. 

„Jediná sekunda zdržení u každého pacienta znamená, že první milion dávek vakcíny bude naočkovaný kumulativně skoro o dva týdny později,“ konstatoval Tomáš Apeltauer, který za VUT nabízí kraji bezplatnou pomoc s vyladěním provozu konkrétního očkovacího centra tak, aby bylo maximálně efektivní.

V minulých dnech pomocnou ruku nabídla i Masarykova univerzita. Ta má hlavně zkušenosti s organizací dobrovolníků při první vlně pandemie, a právě o tyto organizační zkušenosti, případně i o samotné dobrovolníky, se chce s Jihomoravským krajem a Fakultní nemocnicí Brno podělit. Poskytnout chce taky zázemí, třeba pro administrativu.

„Masarykova univerzita si uvědomuje nutnost a připravenost na hromadné očkování a proto stejně jako na jaře, i nyní jsme připraveni poskytnout celé know-how našeho Dobrovolnického centra a bude-li potřeba, určitě se nahlásí i naši dobrovolníci,“ říká rektor MU Martin Bareš.

Podrobnosti pomoci budou univerzity s Jihomoravským krajem a Fakultní nemocnicí Brno ladit v průběhu týdne. 

„Fakultní nemocnice Brno velmi vítá jakoukoli dobrovolnickou pomoc, protože kromě očkování má na svých bedrech péči o nejvyšší počty COVID pozitivních pacientů z celé ČR a také superspecializovanou zdravotní péči, která je pro pacienty z širokého regionu nezastupitelná a jinými zdravotnickými zařízeními nenahraditelná,“ vítá pomoc univerzit také ředitel FN Brno Jaroslav Štěrba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.