Hejtman Grolich: Díky datům z nemocnic známe silné i slabé stránky

30.05.2022 18:20

Datové sklady jihomoravských nemocnic pomůžou ke zlepšení zdraví obyvatel a dostupnosti péče v kraji

Hejtman Grolich: Díky datům z nemocnic známe silné i slabé stránky
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Grolich

Rozsáhlý projekt analýz zaměřených na hodnocení zdravotního stavu populace a na evaluaci silných a slabých míst v poskytování zdravotní péče zahájilo vedení Jihomoravského kraje ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví ČR, Ústavem zdravotnických informací a statistiky ČR a Lékařskou fakultou Masarykovy univerzity. 

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45150 lidí
Základním zdrojem informací je nový Národní zdravotnický informační systém a dále lokální data z vybudovaných datových skladů nemocnic. Jedním z výstupů projektu budou predikce pravděpodobného vývoje v klíčových segmentech péče a s nimi spojené koncepce navrhující opatření pro zlepšení zdraví obyvatel a zvýšení dostupnosti kvalitní péče. Analytické podklady budou pravidelně publikovány ZDE.

Úvodní seminář k projektu pořádaný 30. 5. 2022 shrnuje hlavní závěry dosavadních analýz se zaměřením na zdravotní dopad epidemie COVID-19. Jako model dokládající význam predikcí představuje pravděpodobný vývoj segmentu péče v závěru života pacientů a související koncepce paliativní péče v regionu. Koncepční rozvoj zdravotních a zdravotně sociálních služeb je jednou z hlavních priorit Jihomoravského kraje.

„Data z našich nemocnic v regionu jsou odrazovým můstkem pro nastavení dalšího vývoje jihomoravského zdravotnictví. Díky nim známe silné i slabé stránky. Rozsáhlá analýza populačních dat nám umožní nastavit zdravotnictví podle toho, kteří lidé potřebují nebo budou potřebovat lékařskou péči, a to v co nejvyšší kvalitě,“ vysvětlil jihomoravský hejtman Jan Grolich.

„Jsem velmi rád, že právě Jihomoravský kraj je jedním z prvních, kde začíná koncepční tvorba zdravotnických koncepcí opřená o reálná data. Nejen proto, že jde o můj rodný region, ve kterém působím i jako lékař, ale také proto, že jde o kraj v mnoha směrech reprezentativní pro celou populaci ČR. Řadu výstupů projektu tak budeme moci převzít i jako vzor pro práci ministerstva,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. „Za jeden z nejvážnějších výstupů dosavadních analýz považuji doložený propad návštěvnosti preventivních programů během epidemie COVID-19. Tomu musíme věnovat intenzivní pozornost, neboť hrozící pozdní záchyt závažných onemocnění, například nádorů, by měl velmi negativní dopad. Velmi vyzývám všechny občany, kteří z různých důvodů prevenci během epidemie zanedbali, aby co nejdříve využili nabídky preventivních prohlídek a screeningů plně hrazených z veřejného zdravotního pojištění“.

Populace JMK velmi významně stárne, přibývá obyvatel v seniorním věku a pacientů s dlouhodobými zdravotními potížemi. Počet osob produktivního věku (15-64 let) připadajících na jednu osobu v postproduktivním věku (65 let a více) klesne ze stávající hodnoty 3,2 na 2,8 v roce 2030 a 2,4 v roce 2040. Demografické stárnutí sebou nevyhnutelně nese nárůst nemocnosti, v dalších 20 letech musíme počítat s nárůstem počtu onkologických a kardiologických onemocnění a pacientů s vážným diabetem až o 20 % za každých deset let. Zdravotní stav populace JMK nadto není uspokojivý, byť v rámci ČR patří spíše k lepším. Více než 67 % seniorů ve věku 65+ trpí nějakou vážnou chronickou nemocí.

Jihomoravský kraj patří mezi velmi málo regionů ČR, které zajišťují plnohodnotné a kompletní spektrum zdravotních služeb pro své obyvatele. Migrace obyvatel za péčí mimo region je velmi nízká a zdůvodnitelná objektivními faktory. Zdravotnictví kraje tak pokrývá více než 96 % všech potřeb populace na území kraje. Pro vybrané oblasti vysoce specializované péče je JMK nadto přirozeným spádem i pro obyvatele sousedních regionů. Zejména akutní nemocniční péče v kraji dosahuje dlouhodobě nadprůměrných výsledků v hodnotách nemocniční mortality a přežití dosahovaného u vážně nemocných pacientů.

Robustnost a kapacitu zdravotních služeb JMK prověřila také epidemie COVID-19. Populace kraje patřila k nejvíce zatíženým v rámci ČR. Zejména v počtu těžkých průběhů nákazy v přepočtu na 100 tis. obyvatel převyšovala zátěž nemocnic v JMK srovnatelné regiony až o 15 %. Celkem nemocnicemi v JMK prošlo během epidemie více než 30 000 pacientů s komplikacemi COVID-19, z toho více než 5 000 s velmi vážným průběhem nákazy vyžadujícím vysoce intenzivní péči. Tato zátěž se nevyhnutelně promítla do propadu plánované nemocniční péče, počtu operací, a také bohužel do návštěvnosti preventivních programů. Propady v prevenci byly nejvyšší v roce 2020 (až o více než 18 %) a ani v roce 2021 se je nepodařilo zcela vyrovnat. Přesto v celkovém pohledu zvládli jihomoravští poskytovatelé zdravotních služeb, a zejména nemocnice, tlak epidemie nadprůměrně. Výsledky nemocniční péče byly srovnatelné nebo mírně lepší než průměr ČR a zdravotnictví zajistilo více než 95 % akutní péče o obyvatele JMK na území kraje bez nutnosti významné migrace.

Stabilita a vysoká dostupnost zdravotních služeb ale nemusí být trvalé, analýzy odhalily řadu slabých míst a potenciálních rizik, na jejichž minimalizaci je nutné se zaměřit. Mezi nejvážnější patří významná nevyrovnanost kapacit v primární a ambulantní péči. V kraji registrujeme významný převis nabídky služeb ambulantních specialistů (v JMK 957 obyvatel na 1 ordinaci, v Brně 542 obyvatel na 1 ordinaci) ve srovnání s kapacitou samostatných ordinací praktických lékařů (v JMK 1 308 obyvatel na 1 ordinaci, v Brně 1 279 obyvatel na 1 ordinaci). Situaci nadto zhoršuje významné demografické stárnutí praktických lékařů, téměř 39 % služeb zajišťují lékaři ve věku 60 let a více. Ještě kritičtější situace je v segmentu praktických lékařů o děti a dorost, kde je více než 40 % kapacit zajišťováno lékaři v důchodovém věku. Tato fakta se již nyní promítají do klesajícího počtu ordinací praktických lékařů, ročně cca o 1 %. Koncepční posílení péče v této oblasti musí být jednou z hlavních priorit zdravotní politiky kraje.

Mezi další slabá místa hodná zřetele patří zejména výrazná nevyváženost lůžkového fondu a nedostatek lůžek pro následnou a dlouhodobou péči. S touto oblastí úzce souvisí představená koncepce péče v závěru života o dlouhodobě chronicky nemocné pacienty. Jde o jednu z oblastí, která koncepční zásah potřebuje. Ačkoli dostupná data ukazují na zlepšení dostupnosti domácí péče a paliativní péče pro dlouhodobě nemocné, přesto má v těchto ukazatelích kraj velmi značné rezervy. Významný podíl dlouhodobě nemocných tak umírá na akutních lůžkách nemocnic, často s opakovanými hospitalizacemi v samotném závěru života. Detailní analýza dat celého regionu odhalila, že téměř 62 % nevyléčitelně nemocných obyvatel kraje prochází v závěru života komplikovanou trajektorií konzumace zdravotních služeb, která není optimální. Posílení nemocničních paliativních týmů a zejména návazné péče v přirozeném domácím prostředí nemocných je cestou ke zlepšení kvality života umírajících i jejich blízkých.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…