Hejtman Grolich: Peníze i zdravotnický materiál na pomoc bojující Ukrajině

13.03.2022 13:06

Zdravotnický materiál, elektrocentrály nebo finanční pomoc – jihomoravští zastupitelé na svém dnešním mimořádném zasedání (10. března 2022) řešili především humanitární pomoc Ruskem napadené Ukrajině.

Hejtman Grolich: Peníze i zdravotnický materiál na pomoc bojující Ukrajině
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Grolich

„Velvyslanectví Ukrajiny posíláme ke zmírnění následků válečného konfliktu 1 milion korun, do naší partnerské Lvovské oblasti putuje ukrajinskou stranou vyžádaný lékařský materiál v hodnotě 7 milionů korun i pětice elektrocentrál za 3 miliony. Jsem rád, že při dnešním jednání všichni přítomní zastupitelé prokázali mimořádnou jednotu. Není nám lhostejná situace, kdy je zákeřně napadena suverénní země, není nám lhostejný osud přátel,“ uvedl hejtman Jan Grolich.

Jednání zastupitelstva se zúčastnila konzulka Ukrajiny v Brně Anna Proshko, která ocenila podporu, které se napadené zemi dostává od Jihomoravského kraje. „Nikdy nezapomene, že jste od první minuty stáli při nás. Jsme hrdí, že máme takové přátele,“ řekla konzulka. Na počest země, která se v současnosti brání ruské agresi, zazněla v zastupitelském sále ukrajinská hymna.

Zastupitelstvo také ve čtvrtek schválilo vypovězení spolupráce Jihomoravského kraje s partnerskými regiony Ruské federace. Kraj dosud měl uzavřenu partnerskou spolupráci s Chanty-Mansijským autonomním okruhem –
Jugrou, Leningradskou oblastí, Nižegorodskou oblastí a také Republikou Tatarstán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.