Hejtman Grolich: Především brněnské nemocnice naráží kvůli covidu na personální strop

08.11.2021 15:45 | Tisková zpráva

Personální strop, další omezování plánované operativy a nedostatek covidových lůžek – to byly asi nejčastěji zmiňovaná slova na videokonferenci, kterou s představiteli zdravotnických zařízení v kraji svolal v pondělí 8. listopadu 2021 hejtman Jan Grolich. Spolu s ním se jednání zúčastnil také jeho náměstek Lukáš Dubec a ředitel krajského úřadu Roman Heinz.

Hejtman Grolich: Především brněnské nemocnice naráží kvůli covidu na personální strop
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Jan Grolich, 4. hejtman Jihomoravského kraje

Jak po jednání konstatoval hejtman Grolich, situace je kritická především v brněnských zařízeních jako je Fakultní nemocnice Brno, Nemocnice Milosrdných bratří, svatoanenská a také Vojenská nemocnice.

„Tady je kapacita téměř vyčerpána. O něco lepší je zatím situace v okresních nemocnicích. Především k Brnu tak bude směřovat snaha o navýšení počtu covidových lůžek v nemocnicích. Kapacita by se tak podle posledních údajů měla navýšit na celkových 88 JIP lůžek a 533 lůžek standardních. Počítáme s tím, že se budou tato čísla v nejbližším čase ještě drobně navyšovat a následně budeme reagovat na další vývoj situace,“ uvedl hejtman Jan Grolich. Nemocnice ve snaze o personální posílení covidových oddělení postupně ruší plánované zákroky.

Problémy má také Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje (ZZS JMK). „Záchranářům neklesl počet standardních výjezdů, ale naopak se jim o 20 procent navýšil kvůli covidu. Zásadním problémem je také fakt, že personál dispečinku záchranky je aktuálně z jedné čtvrtiny pozitivní,“ podotkl náměstek hejtmana Lukáš Dubec.

Situaci s personální nedostatečností v nemocnicích se bude jihomoravský hejtman snažit řešit s centrálními orgány – vládou a Ministerstvem zdravotnictví. „Je to především úkol pro vládu, Ministerstvo zdravotnictví a další instituce, se kterými budu v této věci v následujících dnech jednat,“ konstatoval hejtman Jan Grolich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…