Hejtman Grolich: Studenti, pracující v nemocnicích, o peníze nepřijdou

10.01.2021 20:01

Dodatečné zdanění či odvody za ně zaplatí Jihomoravský kraj, o prostředky už požádal Ministerstvo zdravotnictví.

Hejtman Grolich: Studenti, pracující v nemocnicích, o peníze nepřijdou
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Grolich

Zástupci kraje v minulých dnech oslovili mediky a studenty posledních ročníků středních a vyšších odborných zdravotnických škol, na které se vztahuje pracovní povinnost v nemocnicích, aby zaslali své údaje kvůli možnému zdanění příjmů a odvodům. Tento dopis, který obdrželi, ale neznamená, že studenti, kteří dosud pomáhali v nemocnicích, budou muset část peněz vracet. Prostředky za ně odvede Jihomoravský kraj, o tyto prostředky už kraj požádal Ministerstvo zdravotnictví.

Anketa

Jaký trest navrhujete pro podniky a živnostníky, kteří mají otevřeno navzdory zákazům?

hlasovalo: 14311 lidí

„Je to postavené na hlavu, nevymysleli jsme si to, ale musíme podle toho postupovat, takže buď ministerstvo přesvědčíme, že zpětné zdanění studentů je nesmysl, nebo to zaplatí kraj. Teď je důležité, aby studenti, kteří našim nemocnicím doslova zachraňují kůži, neměli žádné starosti navíc.“ dodává k tomu hejtman Jan Grolich.

Původní metodika Ministerstva zdravotnictví zněla, že peníze, vyplácené studentům, odvodům podléhat nebudou. To změnilo stanovisko Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Byť s tímto výkladem Jihomoravský kraj nesouhlasí, nezbývá mu, než dle tohoto stanoviska postupovat. Proto se obrátil na studenty, aby poskytli své údaje, zejména rodné číslo a zdravotní pojišťovnu, aby za ně mohl prostředky odvést. A to proto, že se blíží doba podávání daňového přiznání.

Tento postup se týká prozatím již vyplacených odměn. Budoucí postup pro další výplaty studentům není jistý. Jihomoravský kraj čeká na oficiální stanovisko odpovědných orgánů, především Ministerstva práce a sociálních věcí a Ministerstva zdravotnictví, popřípadě Vlády ČR, a navrhuje, aby se postup vrátil k původní jarní dohodě tak, aby studenti nepřišli k újmě.

Jihomoravský kraj vyplácí studentům jedny z nejvyšších odměn v ČR, a to 150 Kč / hodinu. V druhé vlně navíc budou studenti, kterých se dotýká pracovní povinnost, dostávat taky rizikový příplatek, příplatek za práci v noci, o víkendech a o státních svátcích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…