Hejtman Grolich: Výtěžek z dražby křížů by šel na obnovu místního kostela

06.11.2021 10:23

Hejtman Grolich předal starostům obcí po tornádu papežem požehnané kříže

Hejtman Grolich: Výtěžek z dražby křížů by šel na obnovu místního kostela
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Grolich

Kříže, které požehnal papež František, předal jihomoravský hejtman Jan Grolich starostům obcí zasažených tornádem. Symbolické památky na červnový živel jsou vyrobené z trámů poničeného kostela v Moravské Nové Vsi. 

Anketa

Věříte, že Fialova vláda bude dobře hájit naše národní zájmy?

2%
96%
hlasovalo: 47383 lidí

Požehnání jim papež František udělil při generální audienci ve Vatikánu, které se hejtman společně s radním Vladimírem Šmerdou zúčastnil minulou středu (27. října 2021). Jeden z křížů dostal Svatý otec darem, zbývajících šest se vrátilo na jižní Moravu. Před obecním úřadem v Lužicích si je dnes převzal tamní starosta i zástupci Mikulčic, Moravské Nové Vsi, hodonínského Pánova a Hrušek.

Poslední z křížů zatím zůstává u hejtmana. „Přemýšlím nad jeho dražbou. S farářem z Moravské Nové Vsi jsem domluven, že nechá vyrobit další kříže z těchto trámů, které necháme vydražit společně  s křížem požehnaným od papeže. Výtěžek by pak šel na obnovu místního kostela,“ prohlásil hejtman Jan Grolich. Jeden z nich už mají v kostele, odkud pochází, vyvěšený.

Starostové ostatních obcí budou pro posvěcené kříže hledat umístění. „V neděli ho přineseme ukázat farníkům na mši. Určitě jim udělá radost,“ poděkoval starosta Lužic Tomáš Klásek.

Tornádo o rychlosti až 300 kilometrů za hodinu a bouře s kroupami zasáhly Břeclavsko a Hodonínsko poslední červnový čtvrtek. Živel poškodil 1200 domů, zhruba 200 z nich muselo jít k zemi. O život přišlo šest lidí. Odhadované náklady na obnovu majetku sahají k sedmi miliardám korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…