Hejtman Hašek: Chceme umožnit posbírat živou paměť, při příležitosti odtajnění krytu...

15.06.2015 16:15

Jak se žilo před válkou, během ní i roky po ní. To je cílem projektu, který chce od roku 2016 spustit Jihomoravský kraj. Už na podzim vypíše grant, díky kterému historici a paměťové instituce pomohou zachytit události let 1938 až 1948.

Hejtman Hašek: Chceme umožnit posbírat živou paměť, při příležitosti odtajnění krytu...
Foto: red
Popisek: Exhejtman Michal Hašek

„Při příležitosti odtajnění krytu Z – 10 jsme se dohodli se zástupci Vojenského historického ústavu, Ústavu pro studium totalitních režimů a  Archivu bezpečnostních složek, že se stanou garanty projektu nazvaného pracovně Deset let, které změnily střední Evropu a jižní Moravu,“ prozradil na tiskové konferenci 15. června 2015 přímo v krytu na úpatí brněnského Špilberku hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Ten bude rád, pokud se díky grantu podaří zachytit svědectví dosud žijících pamětníků. Tedy Čechů i Němců v České republice, na jižní Moravě, v Německu i Rakousku. „Jsou to lidé, kteří mají většinou kolem devadesáti let a více. Jsem ale přesvědčený, že je pro budoucí práci historiků důležité mít tyto informace k dispozici,“ doplnil s tím, že pod patronací výše zmíněných institucí vypíše kraj tříletý grant. A to v předpokládané výši tři miliony korun na zachycení událostí.

Už na podzim by tedy mělo být jasné, o jakých tématech se budou historici s pamětníky bavit. Výstupem pak budou podklady pro další práci. „Chceme umožnit posbírat živou paměť a dál ji prezentovat v knihách, třeba v dokumentárním filmu, díky zvukovým záznamům. Umím si představit, že hlavně pro vzdělávání mladé generace je to důležité a v republice ojedinělé. A budu rád, pokud i díky Americkému fondu výstupy představíme v odtajněném krytu Z – 10,“ sdělil hejtman Michal Hašek s tím, že kraj chce takto navázat na brněnský projekt Rok smíření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.