Hejtman Hašek: Jen peníze z daňových výnosů umožňují další rozvoj republiky

02.02.2016 20:42

Společnost EY ve spolupráci s Jihomoravským inovačním centrem v úterý 2. února 2016 vyhlásila vítěze soutěže EY Podnikatel roku 2015 Jihomoravského kraje. Stal se jím Viktor Růžička, předseda představenstva a majitel společnosti BioVendor - Laboratorní medicína a.s., který v Brně převzal trofej z rukou hejtmana Michala Haška.

Hejtman Hašek: Jen peníze z daňových výnosů umožňují další rozvoj republiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

O vítězství Viktora Růžičky rozhodla nezávislá porota, které předsedal Vlastislav Bříza, generální ředitel KOH-I-NOOR holding, držitel titulu EY Podnikatel roku 2014.

„V Jihomoravském kraji se nám do tohoto ročníku soutěže EY Podnikatel roku přihlásilo nejvíce podnikatelů z celé ČR. Soutěž zde vyhlašujeme pojedenácté a už se téměř stává pravidlem, že vždy objevíme nějaký velký talent v oblasti technologií. Jejich hnacím motorem jsou inovace a úspěch pro ně není limitován hranicemi, obstojí i v zahraniční konkurenci. Těší nás, že i letos můžeme veřejnosti představit podnikatele, kteří šíří dobré jméno značky Czech Republic po světě a kteří nás svým inovativním přístupem inspirují a posouvají dopředu,“ říká Magdalena Souček, vedoucí partnerka EY v České republice.

„Každý podnikatel, který posouvá laťku svého oboru výš, pomáhá celému regionu a nejen jemu. Vítězové předcházejících ročníků této soutěže to svou prací dokázali a jsem přesvědčen, že i jejich nástupci budou v této tradici pokračovat. Pro mne je soutěž o EY Podnikatele roku šancí, že stále existují úspěšní podnikatelé, kteří představují pro náš region naději na další, nejen hospodářskou prosperitu,“ říká JUDr. Michal Hašek, hejtman Jihomoravského kraje.

„Jsem opravdu rád, že o Brně a celé jižní Moravě je ve světě stále více slyšet ve spojitosti s technologickými inovacemi, podporou podnikání nebo znalostní ekonomikou. Potvrzuje to i prohlášení profesora Kevina Morgana z univerzity v Cardiffu, odborníka na problematiku správy a rozvoje regionů, který minulý týden na konferenci European Innovation Ecosystems vyzdvihl za přítomnosti komisaře Moedase Jihomoravský kraj za skvělou práci a výsledky v oblasti inovačních systémů. Podle aktuálních čísel víme, že počet malých výzkumných firem roste na jižní Moravě několikrát rychleji než kdekoliv jinde v ČR, za posledních deset let se jejich počet u nás téměř ztrojnásobil. V JIC pomáháme na svět skvělým nápadům a tím, že podnikatelům nabízíme špičkové zázemí a know-how, můžeme pak spolu s nimi být hrdí na jejich podnikatelské úspěchy. Věřím, že i díky vítězi letošního ročníku soutěže zase nějaké další přibydou,“ uvádí Jiří Hudeček, ředitel JIC, které je partnerem krajského kola soutěže v Jihomoravském kraji.

Jméno držitele titulu EY Podnikatel roku 2015 České republiky bude spolu s vítězi v dalších kategoriích vyhlášeno 1. března 2016 v Praze. Nejvíce „želízek v ohni“ na celostátní titul má letos Jihomoravský kraj, následují Praha a Moravskoslezský kraj.

Vítěz z České republiky se zúčastní celosvětového finále, které se uskuteční 7. – 12. června 2016 v Monte Carlu.

Partnery soutěže jsou společnosti Accredio a Raiffeisenbank. Hlavním spoluorganizátorem je deník MF DNES a iDNES.cz. Hlavním mediálním partnerem je Česká televize. Mediálními partnery soutěže jsou magazín Forbes a týdeník Euro. Soutěž podporují agentura CzechInvest a organizace Ashoka. Image partnerem projektu je společnost Marco Mirelli. Soutěž se koná pod záštitou Hospodářské komory České republiky a Jihomoravského kraje. Partnerem regionálního kola soutěže EY Podnikatel roku 2015 Jihomoravského kraje je zájmové sdružení JIC.

Profil vítěze

Viktor Růžička, BioVendor – Laboratorní medicína a.s.

„Klíčové je držet se zavedených pravidel,“ myslí si Viktor Růžička, držitel titulu EY Podnikatel roku 2015 Jihomoravského kraje.

Když začal Viktor Růžička na přelomu let 1992/1993 podnikat, byl ještě jednou nohou ve fakultní nemocnici v Německu a druhou na univerzitě ve Spojených státech. Kořeny svého podnikání založil už v emigraci v Německu a v USA, kde na univerzitě i v praxi získal cenné zkušenosti a kontakty na přední kapacity ve svém oboru. Jedním z hlavních milníků bylo, že se v roce 1998 jeho firma stala jedničkou na českém trhu v imunoanalýze a překonala tak i mezinárodní gigantické konkurenty. Brzy měli obrat 200 mil. Kč i slušnou ziskovost. Dalšími milníky byly kromě organického růstu i akvizice firem TestLine, Imunolab a Oxford Biosystems, čímž si BioVendor významně rozšířil pole působnosti. I díky tomu, že se Viktor Růžička nebojí akvizic, se roční obrat firmy posunul během několika posledních let z 584 mil. Kč na téměř miliardu Kč.

Jeho firma BioVendor je dnes významným distributorem širokého spektra produktů in vitro diagnostiky a specializovaného sortimentu klinických produktů a zároveň mezinárodně působící biotechnologickou společností s vlastním výzkumem, vývojem, výrobou a obchodní sítí. Nabízí kompletní sortiment pro oblast in vitro diagnostiky, od imunochemie přes klinickou biochemii, hematologii, mikrobiologii, molekulární biologii až po patologii. Kromě vlastní distribuční činnosti společnost BioVendor v roli výhradního zástupce těsně spolupracuje se společností Siemens (Divize H DX).

Viktor Růžička má nyní v plánu budovat český BioVendor v dalších zemích – začíná v Německu, Rakousku a Velké Británii, ale v plánu je i USA a Čína. Jeho podnikatelským mottem je: „Nejde o to dělat věci správně, ale dělat správné věci.“ Cesta k úspěchu vede podle něj přes lidi a inovace. Kvalitní zaměstnanci jsou pro něj zároveň nejkritičtějším faktorem. Snaží se do nich maximálně investovat a podporovat je. Je hrdý, že je u nich malá fluktuace. Míra autoritativnosti je prý v jeho firmě nižší než jinde. Ale vše má své meze – za každého zaměstnance mluví jeho výsledky. A zdá se, že se to vyplácí. Ve volném čase se Viktor Růžička nejraději věnuje svým pěti psům, rybaření a stavění domu ve Vanuatu v Oceánii.

Držitelé titulu EY Podnikatel roku Jihomoravského kraje

2005: Radim Jančura, Student Agency
2006: Jiří Kaláb, Kaláb – stavební firma
2007: Jiří Fusek, Pivovar Černá Hora
2008: Karel Sázavský, TENZA
2009: Jaroslav Klíma, TESCAN
2010: Václav Muchna, Y Soft Corporation
2011: Jaroslav Klíma, TESCAN
2012: Pavel Sobotka, Frentech Aerospace
2013: Libor Bittner, Bioveta, a.s.
2014: Jindřich Životský, OKAY Holding a.s.

Složení poroty soutěže EY Podnikatel roku 2015

• Vlastislav Bříza, předseda poroty, KOH-I-NOOR holding, EY Podnikatel roku 2014
• Jiří Hlavatý, JUTA, EY Podnikatel roku 2013
• František Piškanin, HOPI, Podnikatel roku 2012
• Jannis Samaras, Kofola, Podnikatel roku 2011
• Valdemar Walach, WALMARK, Podnikatel roku 2010
• Eduard Kučera, AVAST Software, Podnikatel roku 2009
• Vladimír Kovář, Unicorn, Podnikatel roku 2008
• Pavel Juříček, BRANO GROUP, Podnikatel roku 2006
• Zbyněk Frolík, LINET, Podnikatel roku 2003
• Petr Šmída, investor, ENERN
• Tomáš Ventura, zástupce šéfredaktora, iDNES.cz
• Michal Půr, šéfredaktor Euro
• Petr Šimůnek, šéfredaktor Forbes

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…