Hejtman Hašek: Kraj apelem u premiéra pomohl Dolním Věstonicím

01.03.2016 11:38

Ministerstvo životního prostředí zareagovalo na apel Rady Jihomoravského kraje. Dolní Věstonice tak již brzy mohou začít se sanací svahu, který se utrhl po vydatných deštích na podzim 2014.

Hejtman Hašek: Kraj apelem u premiéra pomohl Dolním Věstonicím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

„Jsem velmi rád, že po ročních průtazích, našem apelu a s pomocí pana premiéra Ministerstvo životního prostředí České republiky konečně spustilo příslušný program a Dolní Věstonice se už mohly registrovat jako příjemce vládní pomoci, dojde tak k sanaci svahu, kvůli kterému jsem také v roce 2014 musel vyhlašovat stav nebezpečí. Těší mne, že krajská samospráva napomohla dořešení tohoto vleklého problému,“ oznámil hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Radost má i starostka Jaroslava Rajchlová, která dobrou zprávu hned předala na Jihomoravský kraj. „Prosím, vyřiďte mé upřímné díky za angažovanost pana hejtmana,“ napsala starostka.

„Moc děkuji panu hejtmanovi Michalu Haškovi za pomoc, tím, že se do problematiky vložil, se vše urychlilo. My jsme připraveni. Projekt můžeme odnést na stavební úřad, vybereme technický dozor, protože máme představu, kolik bude sanace stát. Jsme zaregistrovaní do programu ministerstva a čekáme na potvrzení. Pokud vše půjde rychle a já věřím, že teď již ano, na podzim začneme se sanací,“ neskrývala radost starostka. Podle jejích slov se odhaduje sanace svahu asi na 100 milionů korun. „Byla bych moc ráda, aby práce skončily do začátku příští turistické sezony,“ doplnila Jaroslava Rajchlová.

Rada vyjádřila nespokojenost s přístupem ministerstva

Jihomoravský kraj má ve správě silnici spojující Dolní Věstonice a Pavlov, která je sice po opravě, nicméně po ní stále nemohou jezdit auta. „Dokud nebude svah stabilní, nemůžeme tam dopravu pustit. Je to problém pro integrovaný dopravní systém, obyvatele obcí, turisty. Potřebujeme, aby svah už byl stabilní,“ sdělil hejtman Hašek.

Rada Jihomoravského kraje přijala na svém výjezdním zasedání 10. února 2016 v Hustopečích usnesení, kterým vyjádřila nespokojenost s přístupem Ministerstva životního prostředí České republiky k dořešení následků sesuvů svahů na jižní Moravě v roce 2014. Od 24. listopadu 2014 totiž ministerstvo životního prostředí až doteď nesplnilo úkol Vládou České republiky, tedy vyhlásit příslušný dotační titul pro postižené obce, zejména Dolní Věstonice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…