Hejtman Hašek: Potřebujeme investici, která podpoří rozvoj oborů v lesnictví

18.02.2015 13:42

Jednáním s kyjovským starostou Františkem Luklem zahájil hejtman Michal Hašek (v úterý 17. února 2015) další z letošních pracovních návštěv do obcí s rozšířenou působností – tentokrát na Hodonínsku.

Hejtman Hašek: Potřebujeme investici, která podpoří rozvoj oborů v lesnictví
Foto: red
Popisek: Exhejtman Michal Hašek

Společně se starostou Kyjova hovořil například o současném fungování krajem zřizované kyjovské nemocnice či o nedávném převodu krajského Domu dětí a mládeže na město. Během úterního dopoledne hejtman Hašek kyjovskou nemocnici v doprovodu starosty Lukla navštívil – zde se setkal s vedením nemocnice v čele s ředitelkou Danuší Křivákovou. Ředitelka hejtmana a starostu informovala například o posledních investicích nemocnice a o pokračujících pracích na projektu magnetické rezonance v Nemocnici Kyjov. Michal Hašek si v nemocnici také prohlédl areál, kde bude magnetická rezonance umístěna. Jak hejtman konstatoval, kyjovská nemocnice si magnetickou rezonanci zaslouží kvůli širokému spektru poskytované péče. Zároveň je její umístění vhodné vzhledem k jediné krajské rezonanci ve Znojmě a rezonancích ve státních nemocnicích v Brně. Do Kyjova budou jezdit pacienti z Hodonínska, Břeclavska, Vyškovska i ze Zlínského kraje. Magnetická rezonance je zobrazovací technika používaná především ve zdravotnictví k zobrazení vnitřních orgánů lidského těla při nulové radiační zátěži pacienta. Vybudování vhodných prostor a pořízení přístroje podle ředitelky nemocnice přijde na 35 milionů korun, přístroj by měl začít fungovat ještě v tomto roce.

Hejtman Michal Hašek v rámci své pracovní cesty zamířil též do Bzence, kde se seznámil s činností Střední školy gastronomie, hotelnictví a lesnictví a prohlédl si ukázky praktické výuky. Ředitel Libor Marčík hejtmana informoval o záměru školy zateplit budovu a realizovat výměnu oken. V Bzenci se Michal Hašek setkal též se starostou města Pavlem Čejkou - následně jihomoravský hejtman jednal s vedením obce v Moravském Písku v čele se starostkou Hanou Habartovou a navštívil dnes také městský úřad v Dubňanech, kde o dění ve městě a regionu hovořil se starostou Františkem Třískou.

„Jsem rád, že jsem se dnes v Bzenci seznámil s aktuálním stavem krajské střední školy, která se věnuje gastronomickým oborům, ale také například zahradnictví nebo lesnictví. Jihomoravský kraj unikátně získal pro tuto školu téměř 800 hektarů lesů, které by měla škola obdržet k 1. červenci od Lesů České republiky a já doufám, že budeme realizovat investiční záměr, který podpoří další rozvoj oborů, které se věnují právě lesnictví a dřevařině,“ konstatoval hejtman Michal Hašek. Jak následně dodal, jednal také s vedením města. Šlo především o otázku financování dobrovolných hasičů. „V Bzenci před několika lety řádil největší lesní požár v novodobé historii České republiky a zdejší dobrovolní hasiči při něm přišli o část své techniky. Nám jde teď o to, aby se toto manko dorovnalo, a já věřím, že Jihomoravský kraj přispěje k jejich lepšímu vybavení,“ uvedl jihomoravský hejtman.

Následně v Moravském Písku Michal Hašek jednal s novým vedením obce. „Zde jsme diskutovali o sportovní infrastruktuře, diskutovali jsme také o nových projektech v oblasti čerpání evropských fondů. Já jsem přislíbil Moravskému Písku pomoc v záležitostech, které jsou v kompetenci krajské samosprávy,“ řekl Michal Hašek. Závěr úterní pracovní cesty hejtmana patřil návštěvě Dubňan. „Jde o velké město s bohatou hornickou minulostí, bohužel také o město, ve kterém přišlo o práci několik tisíc lidí. To vnímám jako velmi problematické, je zde nejvyšší nezaměstnanost v rámci okresu Hodonín a jedna z nejvyšších nezaměstnaností v rámci Jihomoravského kraje. Debatovali jsme s vedením města, jak do této oblasti kraje dostat investory a to jak domácí, tak zahraniční. Hovořili jsme také o některých investičních akcích, jako je například přestavba zdejší základní umělecké školy, nebo o otázkách financování kultury či sportu,“ řekl po návštěvě Dubňan hejtman Michal Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Michal Hašek - profil

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.