Hejtman Hašek: V Kazani vznikne lektorát češtiny

30.06.2014 21:20

Delegace Jihomoravského kraje pod vedením hejtmana Michala Haška ve dnech 16. až 18. června 2014 jednala v Republice Tatarstán.

Hejtman Hašek: V Kazani vznikne lektorát češtiny
Foto: red
Popisek: Šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek s hejtmany

Ústředním tématem byla zejména podpora podnikatelů a také spolupráce obou regionů v oblasti vědy, výzkumu a inovací.

V úvodní den pracovní návštěvy v tomto regionu Ruské federace hejtmana Michala Haška přijal v Kazani prezident Republiky Tatarstán Rustam Nurgalijevič Minnichanov. Během jednání hejtman Hašek pozval prezidenta Minnichanova na návštěvu jižní Moravy, diskutovala se rovněž možná spolupráce univerzit, vědeckých a výzkumných center (mj. Jihomoravského inovačního centra). Na setkání politických představitelů obou regionů navázalo jednání v širším kruhu.

Druhý den jednání začal prezentací hospodářského potenciálu Tatarstánu v sídle místní hospodářské komory.Během prezentace byla mj. představena zvláštní ekonomická zóna (ZEZ) Alabuga. V současnosti je ZEZ Alabuga největší speciální ekonomickou zónou na území Ruské federace, ve které státní i soukromé subjekty již investovaly více než 3 miliardy amerických dolarů. Na prezentaci navázala konkrétní dvoustranná jednání jednotlivých zástupců jihomoravských firem s jejich protějšky z Republiky Tatarstán.

Závěrečnou část návštěvy představovalo jednání delegace kraje se zástupci Kazaňské státní energetické univerzity a Kazaňské Povolžské federální univerzity.„Cílem bylo navázání spolupráce mezi Jihomoravským centrem pro mezinárodní mobilitu a Kazaňskou Povolžskou federální univerzitou ve věci zřízení lektorátu českého jazyka. Ten vznikne od příštího akademického roku,“ řekl hejtman Hašek.

Tatarstán se nachází v centru Ruské federace na území Východoevropské roviny, na soutoku řek Volhy a Kamy, v centru velké industriální oblasti. Jde o jednu z nejvíce ekonomicky rozvinutých republik Ruska. Životní úroveň je zde zhruba čtyřikrát vyšší, než je ruský průměr. Republika vlastní velký vědecký a intelektuální potenciál a disponuje mnoha klíčovými průmyslovými odvětvími – petrochemií, strojírenstvím, automobilovým a leteckým průmyslem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Asociace krajů ČR

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Zdraví nevzniká v nemocnici

21:10 Ministr Válek: Zdraví nevzniká v nemocnici

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke zdravotní prevenci.