Hejtman Kuba: Nic takového jsem nenařídil a nic takového se nesmí dít

19.03.2022 19:38 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k šířícím se zprávám o vystěhovávání nájemníků z obecních bytů kvůli ubytování uprchlíků

Hejtman Kuba: Nic takového jsem nenařídil a nic takového se nesmí dít
Foto: Screen ČT24
Popisek: Martin Kuba, hejtman Jihočeského kraje

Milí Jihočeši,

rád bych uvedl na pravou míru informace, které jsem dnes zachytil na Facebooku a považuji za nutné je hned v úvodu vyvrátit. Údajně jsem měl nařídit starostům obcí, aby vypovídali nájmy v obecních bytech stávajícím českým nájemníkům, protože musí byty uvolnit pro ukrajinské uprchlíky.

Je to ÚPLNÝ NESMYSL! A prosím nepřipusťme šíření takových nesmyslů! Těch dezinformací bude čím dál víc a je třeba s tím od začátku bojovat!

Nic takového jsem nenařídil a nic takového se nesmí dít. Jen v souvislosti s tím jsem také od starostů dostal informace, že v některých obcích využívají obecní nájemní byty lidé, kteří mají ještě svoje vlastní byty nebo domy. I když se přiznám, že takovou situaci moc nechápu, a asi se jedná o jednotky případů, nechávám takové případy na posouzení jednotlivých starostů. A případně se na mě obratťe.

A co jsme tedy s jihočeskými starosty opravdu probrali?

Na základě rozhodnutí vlády o přerozdělení uprchlíků do krajů jsem ve čtvrtek a pátek se starosty jednal. Tak jak nám usnesení vlády ukládá jsem je vyzval, aby se opravdu každá obec, podle své velikosti, pokusila najít alespoň nějakou ubytovací kapacitu. Také jsem ale všem jasně vysvětlil, že hledáme řešení, které se má co nejméně dotknout obyvatel jihočeských měst a obcí. Řešili jsme formy ubytování, úhrady za ubytování ze strany státu a jednotlivé možnosti v různých obcích. Informoval jsem je , že prioritně budeme využívat ubytovací kapacity ministerstev a státních organizací a samozřejmě naše krajská zařízení. Představil jsem jim také, jakou formu podpory pro případné drobné rekonstrukce stávajících nevyužitých obecních objektů budeme prosazovat na MMR, aby se i z dosud nevyužívaných obecních prostor dalo vytvořit přechodné ubytovaní. Jsem si logicky vědom, že menší obce s kapacitou mohou mít problém a všechny jsem také upozorňoval, že pokud to tak bude, ať se nám ozvou. V této chvíli potřebujeme ale aktivovat a zmapovat „veškerou“ možnou kapacitu, abychom mohli postupovat logicky tak, aby zátěž pro Vás obyvatele jihočeských měst a obcí byla co nejmenší. Proto udělame maximum.

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69686 lidí

Slíbil jsem Vám, že i o nepříjemných věcech s Vámi budu mluvit na rovinu a to budu dodržovat. Jsem přesvědčen, že v téhle chvíli musíme těm lidem pomoct. Jejich odchod není motivován ekonomickými důvody. Jsou to v naprosté většině opravdu maminky s dětmi. Jejich domovy jsou ničeny útoky ruské armády a oni nemají kam jít. Že jsou normálně oblečeni a mají chytré mobily? Ano. Zkuste si představit nás, kdyby na naše domy zítra dopadly bomby. Budeme stát na ulici, zbyde nám pár věcí a budeme se snažit dostat svoje děti do bezpečí. Většina z nás bude normálně hezky oblečená a bude držet v ruce chytrý mobil. Stejně jako tihle lidé. Jen se prostě teď nemají kam vrátit a v bezpečí žít se svými dětmi.

Jsem si velmi dobře vědom jakou obrovskou zátěž to pro Českou republiku i náš kraj přináší a ještě přinášet může. Budu s Vámi o všem velmi otevřeně mluvit a stejně tak upozorňovat vládu, že není možné si myslet, že zvládneme jakékoli množství bez problémů. A ubytování těch lidí je jen jeden z nich. Musí se řešit školství a zdravotnictví, které na takový příliv nejsou nastaveny a lhali bychom si, kdybychom tvrdili, že se to “jen tak nějak” snadno zvládne.

Přesto jsem přesvědčen, že je naší povinností těm maminkám s dětmi pomoct a MOC DĚKUJU všem Jihočechům, kteří pomáháte. Vážím si toho.

Váš hejtman Martin Kuba

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.