Hejtman Kuba: Tento týden bychom měli dosáhnout 11 740 nově naočkovaných Jihočechů

06.04.2021 9:17

Komentář na facebookovém profilu k očkování v Jihočeském kraji

Hejtman Kuba: Tento týden bychom měli dosáhnout 11 740 nově naočkovaných Jihočechů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Kuba

Milí Jihočeši, doufám, že jste si všichni užili hezké Velikonoce. Pojďme se teď zase podívat na to, jak budeme očkovat v tomto týdnu.

V tomto týdnu máme k dispozici vakcíny od Pfizer 16 380 dávek a od Astra Zeneca 5 800 dávek.

Na tyto dny se nám ale sešlo hodně přeočkování druhými dávkami. Na ty teď potřebujeme 10 440 vakcín Pfizer a 1 140 vakcín Moderny. Vakcíny Moderna na druhé dávky máme v zásobě z minulých dodávek, protože v tomto týdnu vůbec nedorazí.

Na první dávky budeme moct tedy použít 5 940 vakcín Pfizer a 5 800 vakcín Astra Zeneca. Všechny vakcíny Pfizer budou použity na očkování seniorů 70+ a chronicky nemocných pacientů. Vakcíny Astra Zeneca 1 800 dávek použijeme na očkovaní pedagogů, které chceme v tomto týdnu již definitivně dokončit, abychom všem před nástupem dětí do škol aplikovali první dávku. Další 4 000 rozdělíme mezi praktické lékaře na pokračování očkování seniorů v jejich ordinacích.

Tím bychom měli tento týden dosáhnout 11 740 nově naočkovaných Jihočechů.

Od tohoto týdne by mělo dojít k prodloužení intervalu mezi první a druhou dávkou u vakcíny Pfizer a Moderna na 42 dní. Ten efekt se reálně projeví až ke konci dubna a na začátku května, ale pokud nám začnou chodit ty počty, které nám vláda slíbila, tak bychom v těchto týdnech měli naočkovat mnohem více Jihočechů.

Očkování seniorů 70+

Pokračujeme a na tuto skupinu věnujeme naprostou většinu vakcín, které přijdou. V našich OČKÁCH máme ke včerejšku cca 11,7 tis. registrovaných zájemců v této věkové kategorii, kteří ještě nemají první dávku. Jak už jsem mockrát psal, čekající jsou řazeni podle věku. V těchto dnech očkujeme v ČB ročník 1947 a ve většině okresů už i 1948. Pokud je Vám nebo Vašim rodičům 72, 71 nebo 70 let a ještě nemáte termín, je to prostě jen tím, že nemáme dost vakcín. Vydržte tedy prosím. Pokud nám dorazí v příštím týdnu počet, který máme slíbený, nemáme tam příliš druhých dávek a budeme schopni naočkovat velkou část těchto seniorů.

Očkování pedagogů

V tomto týdnu dokončíme. Všichni pedagogové, kteří se zaregistrovali dostanou tento týden termín na první dávku.

Chroničtí pacienti

K dnešku máme zaregistrovaných cca 6 tis. chronických pacientů, kteří se registrovali přes PIN od svého odborného lékaře. Stejně jako skupina 70+ je pro nás tato skupina prioritní a budeme na ni v příštích týdnech věnovat maximální počet vakcín. V této skupině jsou všichni registrovaní také řazeni podle věku, tak prosím všechny, aby byli trpěliví.

Očkování u praktických lékařů

Tento týden bude k dispozici u PL 4 000 vakcín. Všechny vakcíny Astra Zeneca budeme i v příštích týdnech dělit mezi praktické lékaře, kteří by měli očkovat prioritně skupinu 70+. Bohužel kolik přijde vakcín v příštích týdnech není vůbec jasné.

Bohužel dodávky vakcín jsou stále malé. Kapacita našich OČEK je víc než 40 tis. očkovaných za týden a ve spolupráci s praktickými lékaři můžeme dosáhnout bez problémů 50 tis. očkovaných týdně.

A ať skončíme nějak pozitivně. Pokud nám dorazí do našich OČEK v dubnových a květnových týdnech počty od Pfizer, které máme slíbené, tak i díky prodloužení termínu druhé dávky, můžeme naočkovat velké počty jihočeských seniorů a chronických pacientů. Možná si vzpomenete, jak jsem říkal, že očkování není sprint, ale maratón, ve kterém budeme muset zrychlovat. A to nás teď bude čekat. Myslím, že právě v následujících týdnech oceníme a využijeme kapacitu našich OČEK, která jsme od začátku koncipovali tak, aby v této fázi mohli neustále navyšovat počty očkovaných.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

16:05 Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakék…