Hejtman Kuba: Ukrajině darujeme tři sanity, dva traktory a jeden nakladač

22.04.2022 9:32 | Tisková zpráva

Tři sanity, dva traktory a jeden nakladač. V rámci humanitární pomoci tyto stroje věnuje Jihočeský kraj Ukrajině, konkrétně tamnímu válkou zdecimovanému městu Buča.

Hejtman Kuba: Ukrajině darujeme tři sanity, dva traktory a jeden nakladač
Foto: repro Facebook
Popisek: Lídr kandidátky ODS v krajských volbách v Jihočeském kraji Martin Kuba

Jednomyslně o tom ve čtvrtek 21. dubna rozhodli krajští zastupitelé. Smlouvu o předání následně stvrdili svými podpisy hejtman Martin Kuba a ukrajinský velvyslanec v ČR J.E. Jevhen Perebyjnis.

Návrh na poskytnutí uvedeného daru vzešel právě z iniciativy hejtmana Kuby, který tímto reagoval na výzvu ukrajinského velvyslance v ČR uveřejněnou na jeho Twitteru ohledně materiální pomoci Ukrajině. Hejtman Martin Kuba a Jihočeský kraj na tuto výzvu reagoval jako první.

„Během víkendu jsem na sociálních sítích zaznamenal prosbu pana velvyslance, na kterého se obrátil starosta města Buča, coby symbolu barbarství, které páchá Ruská federace na území Ukrajiny. Obratem jsem kontaktoval naši jihočeskou zdravotnickou záchrannou službu a správu a údržbu silnic s dotazem, jakou techniku bychom mohli pro Buču uvolnit. A toto je výsledek,“ upřesnil Kuba s tím, že cílem kraje je podat pomocnou ruku ukrajinskému lidu v nouzi při obnově jejich rozbombardovaných měst a domovů včetně zajištění alespoň té základní přednemocniční zdravotní péče.

Ukrajinský velvyslanec Perebyjnis byl za podanou pomocnou ruku velice vděčný. „Moc děkuji samotnému panu hejtmanovi i celému zastupitelstvu za tak rychlé rozhodnutí. Už jsem o tom informoval i pana starostu města Buča, který se těší, že i díky Jihočeskému kraji bude moct rychle začít s obnovou tamní infrastruktury. Zároveň je třeba zdůraznit, že situace tam je velice složitá. Došlo k strašným válečným zločinům. Minimálně několik stovek lidí bylo ruskými vojáky zabito. Jsou to ženy, děti. Jsou to civilisté. Nyní tam pracují zástupci mezinárodního soudu, kteří sbírají důkazy ruských válečných zločinů a já doufám, že ti, kteří to zavinili, budou sedět někde v Haagu. Uděláme pro to všechno,“ zdůraznil Perebyjnis.

Ty, kteří se pak případně pohoršují nad tím, že se vedení kraje kvůli situaci na Ukrajině málo věnuje Jihočechům, hejtman rázně vyvádí z omylu. „Jenom během dnešního zastupitelstva opětovně rozdělíme mezi jihočeské obce, sportovní kluby či kulturní zařízení zhruba 80 milionů korun. Celkem pak letos na jednání krajských zastupitelstev rozdělíme zhruba 450 milionů korun. Zároveň budeme dnes také schvalovat opravy silnic za zhruba 450 milionů a opravy mostů za 200 milionů korun. Za dalších zhruba 200 milionů stavíme silnice a za připomenutí stojí i to, že například nové sanity pro záchrannou službu nakupujeme každý rok. Jen za poslední dva roky jsme jich pořídili 42 kusů za 110 milionů korun,“ uzavřel hejtman Kuba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.