Hejtman Netolický: Čas sice hojí všechny rány, ale na druhé straně nesmíme zapomínat

23.06.2014 12:45

Prezident s hejtmanem uctili památku obětí v Ležákách

Hejtman Netolický: Čas sice hojí všechny rány, ale na druhé straně nesmíme zapomínat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje

Prezident České republiky Miloš Zeman a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický spolu s dalšími významnými osobnostmi připomněli 72. výročí tragické události, kterou bylo vypálení obce Ležáky. Nacisté v roce 1942 připravili o život 52 místních obyvatel.  Každoroční pietní akce se zúčastnili tisíce lidí. Památku ležáckých obětí přišli uctít také krajští radní Jaromír Dušek, Ludmila Navrátilová a Václav Kroutil.

„Vždy, když se zúčastní prezident republiky pietního aktu, akce dostává zcela jiný rozměr. Nejvyšší ústavní činitelé jsou povinni připomínat tragické události našich dějin. Čas sice hojí všechny rány, ale na druhé straně nesmíme zapomínat,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický ve svém projevu.


     
Ležáky nacisté vypálili 24. června 1942 v rámci odvety za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Gestapo odhalilo, že parašutisté z Ležáků udržovali vysílačkou spojení mezi domácím a zahraničním odbojem. Nacisté ještě 24. června v Pardubicích popravili 34 dospělých obyvatel Ležáků. Dalších sedm osob z Ležáků a více než 40 spolupracovníků parašutistů nacisté zastřelili 25. června a 2. července 1942. Třináct dětí z Ležáků odvlekli, 11 jich našlo smrt 25. července v plynovém voze v polském Chelmnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

21:03 Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke konferenci o svobodě slova.