Hejtman Netolický: Daňové příjmy může ovlivnit změna rozpočtového určení daní

10.11.2021 6:37 | Tisková zpráva

Rada Pardubického kraje na svém pondělním jednání projednala návrh krajského rozpočtu pro rok 2022. Ten počítá s financováním velkých investičních akcí do zdravotnictví, dopravy či dalších oblastí.

Hejtman Netolický: Daňové příjmy může ovlivnit změna rozpočtového určení daní
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Předpokládané příjmy jsou navrženy v objemu 14,2 miliardy korun s tím, že návrh zahrnuje prostředky z MŠMT na přímé náklady ve školství ve výši necelých devíti miliard korun. Předpoklad daňových příjmů přesahuje 4,3 miliardy korun.

„Jednání o rozpočtu probíhají de facto již od září, kdy jsme se postupně scházeli nejprve s jednotlivými vedoucími gesčních odborů a radními. Poté jsme nad jednotlivými položkami seděli společně jako krajská rada de facto celý den. S návrhem rozpočtu jsem také detailně seznámil předsedy opozičních zastupitelských klubů. Konečné znění návrhu rozpočtu bude předloženo zastupitelům na prosincovém jednání,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Daňové příjmy může ovlivnit změna rozpočtového určení daní

Anketa

Je Zeman povinen jmenovat ministrem kohokoliv, koho navrhne Fiala?

2%
96%
hlasovalo: 15182 lidí

Objem daňových příjmů navržených v rozpočtu je nastaven s ohledem na aktuální predikci daňových příjmů vydanou Ministerstvem financí ČR. „I nadále se držíme konzervativnějšího postupu při nastavení daňových příjmů, což se nám jednoznačně pozitivně projevilo na počátku koronavirové pandemie, kdy pro nás nebyly propady tak velké, jako pro některé jiné kraje, které rozpočet staví na predikci ministerstva financí. Pro rok 2022 předpokládáme v rozpočtu daňové příjmy přesahující 4,3 miliardy korun, což je o 95 milionů korun pod poslední predikcí Ministerstva financí ČR,“ uvedl hejtman Netolický.

Ten také připomněl, že příjmy krajů může pozitivně ovlivnit změna rozpočtového určení daní. „Na posledním jednání krajského zastupitelstva jsme schválili zákonodárnou iniciativu, která bude předložena nové Poslanecké sněmovně. Navrhujeme, aby do výčtu sdílených daní byla zařazena i silniční daň a daň z minerálních olejů ve výši 9,78 procenta. Zároveň chceme zavést přerozdělení prostředků mezi kraje podle počtu obyvatel a počtu kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Pro nás by tato změna znamenala posílení příjmové stránky rozpočtu ročně přibližně o 770 milionů korun,“ vysvětlil hlavní parametry novely hejtman Martin Netolický, podle kterého by si žádný kraj finančně nepohoršil.

Investicím vévodí stavba centrálního příjmu v Pardubicích

Krajský rozpočet kromě posílení dotační politiky kraje směrem k obcí, spolkům či různým organizacím počítá také s velmi aktivní investiční činností se zapojením externích zdrojů. „Velmi usilovně se připravujeme na nastupující programové období evropských fondů, abychom byli schopni znásobit vložené krajské prostředky v rámci jednotlivých projektů v dopravě, školství, sociálních věcech, kultuře či zdravotnictví. V tom nás čeká dokončení centrálního urgentního příjmu v Orlickoústecké nemocnici a nového pavilonu Nemocnice následné péče v Moravské Třebové. Finančně nejnáročnější stavbou je však samozřejmě stavba centrálního urgentního příjmu v Pardubické nemocnici, na kterou se nám podařilo získat půl miliardy z programu REACT EU,“ vyjmenoval klíčové hejtman Martin Netolický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.