Hejtman Netolický: Gruzie je perspektivní zemí pro turisty i podnikatele

23.07.2018 21:32

Krajské zkušenosti pomáhají rozvoji gruzínského regionu.

Hejtman Netolický: Gruzie je perspektivní zemí pro turisty i podnikatele
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Krátké zamyšlení hejtmana Netolického.

Zástupci Pardubického kraje zahájili pracovní návštěvu gruzínského regionu Mtscheta-Mtianeti. Cesta je pokračováním projektu, na který kraj získal prostředky v rámci úspěšné žádosti o dotaci z rozpočtu České rozvojové agentury.

V rámci prvního dne návštěvy jednala delegace se zástupci města Dusheti, navštívila turisticky zajímavou oblast Pshavi a známé lyžařské středisko Gudauri, ve kterém se jednalo především o možnosti maximálního využití potenciálu celé oblasti, do které míří výrazná finanční podpora od gruzínské vlády, ale i soukromých subjektů.

„Gruzie je velmi perspektivní zemí nejen pro české podnikatele, ale také turisty, a proto jsme podali žádost o finanční příspěvek z rozpočtu České rozvojové agentury na realizaci projektu, který je zaměřen na předávání zkušeností v oblasti cestovního ruchu, zemědělského školství, místních akčních skupin a venkova obecně,“ uvedl hejtman Netolický s tím, že kraj obdržel krytí v plné požadované výši půl milionu korun.

Hejtman společně s předsedou zastupitelského výboru pro sport a cestovní ruch Dušanem Salfickým, krajským zastupitelem a starostou Chrudimi Petrem Řezníčkem, ředitelkou Destinační společnosti Východní Čechy Alenou Horákovou, krajskou koordinátorkou Národní sítě Místních akčních skupin Michaelou Kovářovou a ředitelem Střední školy zemědělské a veterinární v Lanškrouně Davidem Hruškou jednal se zástupci města Dusheti v čele se starostou Zurabem Shekinashvilim. Ten projevil zájem o spolupráci s městem Chrudim. „Můžeme být nápomocni při předávání našich zkušeností i po konci tohoto projektu. Budeme rádi, pokud zástupci města dorazí k nám a budeme moci definovat případnou spolupráci tak, aby byla prospěšná pro obě strany,“ uvedl starosta Chrudimi Petr Řezníček.

Nad rámec projektu se nabízí také další možnosti spolupráce. „Pokud bude na gruzínské straně zájem, můžeme pomoci například se zlepšením systému turistického značení, které je v České republice zcela unikátní a věřím, že pokud se dohodneme s Klubem českých turistů, můžeme předat nejen zkušenosti, ale pomoci také s vyznačením některých stěžejních úseků,“ řekl hejtman Netolický.

Vzhledem k tomu, že jedním ze zaměření projektu je výměna zkušeností v oblasti cestovního ruchu, navštívili zástupci kraje také známé gruzínské horské středisko Gudauri. „Gruzínská vláda do střediska v současné době mohutně investuje. Jedná se o částku okolo 100 milionů eur. Středisko, které má přes 50 kilometrů sjezdovek, se tak dostává na úroveň těch alpských. Převážnou většinu turistů tvoří Rusové, Ukrajinci, ale přijíždí stále větší množství turistů například z Polska,“ popsal situaci hejtman Netolický. „Turistický potenciál je zde skutečně ohromný. V hlavním městě regionu Mcchetě jsou historické kostely památkou UNESCO a jsou vynikajícími příklady středověké architektury na Kavkaze. Bohužel zde zatím neexistuje efektivní systém řízení cestovního ruchu, a proto chceme pomoci s propagací, zvyšováním kvality služeb pro turisty i odbornými semináři pro pracovníky v turistickém ruchu,“ dodal hejtman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…