Hejtman Netolický: Je nutné zabránit procesním obstrukcím

05.03.2018 16:59

Kraj prosazuje změnu zákona, který řeší podjatost úředníků.

Hejtman Netolický: Je nutné zabránit procesním obstrukcím
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Krátké zamyšlení hejtmana Netolického.

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky na svém pátečním jednání posunula legislativní návrh Pardubického kraje k řešení problému takzvané systémové podjatosti do druhého čtení. Poslanci tento návrh přidělili k dalšímu projednání dvěma výborům, a to Ústavně právnímu výboru a Výboru pro veřejnou správu. Před poslanci s odůvodněním nutnosti změny stávajícího zákona vystoupil hejtman Pardubického kraje a předseda Výboru pro veřejnou správu a legislativu Asociace krajů České republiky Martin Netolický.

Návrh legislativní iniciativy schválilo krajské zastupitelstvo na svém posledním jednání roku 2017, a to jednomyslně. „Problém systémové podjatosti vznikl přijetím usnesení Nejvyššího správního soudu z roku 2012. Po debatě v rámci Asociace krajů jsme navrhli právní úpravu, která řeší systémovou podjatost tak, že úřední osoba nebude moci být vyloučena ze správního jednání, bude-li její domnělá podjatost vyvolána mimo jiné jejím služebním poměrem nebo pracovněprávním nebo jiným obdobným vztahem ke státu nebo k územnímu samosprávnému celku,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Bohužel tento důvod byl při námitkách podjatosti úředníků zmiňován velice často, a proto je nutné jej odstranit, aby nedocházelo k procesním obstrukcím a zdržování jednání tak, jak tomu bylo dosud,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Přelomová změna může přinést rychlejší rozhodování

Podle hejtmana a předsedy Komise pro veřejnou správu a legislativu Asociace krajů České republiky přispěje změna ke zrychlení a zefektivnění správního jednání. „Důsledkem přijetí navrhované úpravy by měl být výrazný pokles počtu zejména účelových námitek podjatosti, tedy námitek systémové podjatosti, což povede k rychlejšímu rozhodování správních orgánů,“ doplnil hejtman Martin Netolický, kterého v rámci rozpravy podpořila například ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, poslankyně a předsedkyně Asociace krajů ČR Jana Vildumetzová či poslanci Jan Birke, Martin Kupka či Ivan Adamec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice