Hejtman Netolický: Lanškrounská zemědělka navazuje díky kraji kontakty s Gruzií

14.05.2018 12:22

Zástupci gruzínského regionu Mtscheta-Mtianeti navštívili na závěr své pracovní návštěvy Pardubického kraje Střední zemědělskou a veterinární školu v Lanškrouně.

Hejtman Netolický: Lanškrounská zemědělka navazuje díky kraji kontakty s Gruzií
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Krátké zamyšlení hejtmana Netolického.

Zde se za účasti hejtmana Martina Netolického a radního pro oblast školství Bohumila Bernáška seznámili nejen s moderním areálem, ale také fungováním jednotlivých učebních oborů. Škola je zahrnuta do projektu, se kterým kraj uspěl v rámci výzvy České rozvojové agentury na pomoc tomuto regionu v oblastech školství, cestovního ruchu a venkova. Společně s hejtmanem navštívila delegace odpoledne také rekreační středisko na Dolní Moravě, které za posledních několik let zaznamenalo velký rozvoj a může být vzorem pro plány středisek na Kavkaze.

„Do lanškrounské školy se nám v posledních přibližně osmi letech podařilo dostat nemalé finanční prostředky nejen z rozpočtu kraje, ale také evropských fondů. Škola je v současné době jakousi výkladní skříní v oblasti zemědělského školství a dobře se jí daří skloubit kvalitní teoretickou a praktickou výuku. Proto byla v rámci plánování projektu vybrána jako spolupracující subjekt, který může pomoci s rozvojem zemědělského školství v regionu Mtscheta-Mtianeti, kterou v současné době trápí nedostatek studentů,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Obdobný problém jsme v minulosti měli také, ale i díky investicím a úpravě studijních oborů se nám tento trend daří měnit. Dalším krokem je užší provázanost se zemědělskými podniky, na čemž usilovně pracujeme,“ dodal Netolický.

Na společném setkání s ředitelem školy Davidem Hruškou byla navržena další užší spolupráce i mimo rámec současného projektu. „Gruzínská strana má eminentní zájem o spolupráci včetně výměny studentů a zkušeností v řadě oborů, které jsou ve škole vyučovány. V rámci dalších pracovních setkání bychom chtěli případnou dohodu specifikovat. Jedním z oborů, ve kterém se máme co učit, je včelařství. Nabízí se možnost, že bychom v budoucnu tento obor v Lanškrouně také otevřeli,“ uvedl krajský radní Bohumil Bernášek.

Rozvoj Dolní Moravy muže být vzorem pro střediska v Gruzii

V rámci návštěvy regionu se členové delegace v sobotu odpoledne seznámili také s fungováním a rozvojem střediska na Dolní Moravě, které by v mnoha ohledech mohlo sloužit jako vzor pro obdobné lokality v regionu, mezi které patří také známé lyžařské středisko Gudauri. „Kavkaz je přímo předurčený k rozvoji turismu, avšak v současné době se nedaří přilákat turisty v letním období, což je obdobný problém, se kterým jsme se potkávali v našich střediscích v minulosti. Dolní Morava je příkladem, jak zajistit vysokou návštěvnost i mimo zimní sezonu, a proto může sloužit jako vzor například pro středisko v Gudauri, ale i další oblasti na Kavkazu,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Delegace se v rámci cesty na Dolní Moravu seznámila také s fungováním stanice Horské služby ČR přímo ve středisku. Náčelník oblasti Jeseníky Michal Klimeš vysvětlil nejen samotné základy práce horských záchranářů a systém, který je oproti Gruzii odlišný, ale také konkrétní náležitosti a specifika práce přímo v resortu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině