Hejtman Netolický: Megalomanské stavby s nejistým výsledkem nesmí brzdit rozvoj měst a obcí

23.09.2019 5:35

Kanál Dunaj – Odra – Labe patří mezi nejsledovanější infrastrukturní stavby, avšak jeho realizace, pakliže vůbec, je stále velmi daleko. Možné varianty vedení kanálu však brzdí rozvoj měst a obcí v regionu. Z toho důvodu jednali hejtman Martin Netolický a krajská radní pro oblast regionálního rozvoje Hana Štěpánová se starostkou České Třebové Magdalénou Peterkovou.

Hejtman Netolický: Megalomanské stavby s nejistým výsledkem nesmí brzdit rozvoj měst a obcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Netolický

„Komise ministerstva dopravy navrhla pokračovat v přípravách vodního kanálu jen mezi Dunajem a Odrou, protože takzvaná labská větev se jeví jako finančně velmi nákladná, jelikož by vyšla na více než 300 miliard korun s tím, že zbytek na 285 miliard korun. Do 30. září by měl být tento materiál předložen na jednání Vlády, která by měla přijmout usnesení, které nám napoví, jak dál,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

„Problémem v tuto chvíli je, že nejen Česká Třebová, ale i okolní obce jsou blokovány v rámci svého střednědobého rozvoje, protože se nebavíme pouze o jedné konkrétní trase. Pakliže bude rozhodnuto, že budou přípravy této větve pokračovat, je nutné definitivně rozhodnout, kudy kanál povede. Megalomanské stavby s nejistým výsledkem nesmí omezovat život a rozvoj obcí a měst,“ řekl hejtman Netolický s tím, že bude chtít jednat s Ministerstvem dopravy a Ministerstvem zemědělství o dalším postupu.

Krajská radní Hana Štěpánová připomněla, že celý projekt dlouhodobě vyvolává vášně. „Samozřejmě na jednu stranu rozumím snahám přesunout část nákladní dopravy na vodu, avšak osobně jsem v tuto chvíli přesvědčena, že negativa jednoznačně převažují nad potenciálními přínosy. Kanál by zabral velké množství zemědělské i lesní půdy, a to nejen v našem regionu,“ sdělila krajská radní Hana Štěpánová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…