Hejtman Netolický: Novelou stavebního zákona bouráme zavedený systém

19.10.2019 20:39

Hejtman Martin Netolický jednal v pátek ráno v Praze s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou o problematice novely stavebního zákona, jehož věcný záměr schválila vláda v červnu. Hlavním cílem novely je dle Ministerstva pro místní rozvoj urychlení a zjednodušení povolování staveb. Hejtman patří dlouhodobě mezi kritiky připravované novely a to především v rámci plánovaných institucionálních změn.

Hejtman Netolický: Novelou stavebního zákona bouráme zavedený systém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Netolický

„Novela stavebního zákona je velkou neznámou a z mého pohledu velkým rizikem. Záměr zrychlit stavební řízení je samozřejmě správným krokem, avšak osobně bych se v tuto chvíli soustředil především na opatření týkající se procesu včetně závaznosti metodiky nadřízeného orgánu pro orgán podřízený. Máme několik konkrétních zkušeností z našeho kraje,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Osobně se obávám, že místo toho, abychom celý systém zjednodušili a zpřehlednili, tak dáme prostor pro spekulace všeho druhu a ve výsledku pouze rozbouráme to, co dnes nějakým způsobem funguje. Navíc mám obavu o vzdálení rozhodování občanům, o které by nám mělo jít především,“ sdělil hejtman Netolický s tím, že v České republice je dnes přibližně 730 stavebních úřadů. Hejtman Netolický navrhuje možné snížení na 360, což jsou obce s pověřeným obecním úřadem.

Nový stavební zákon má podle Ministerstva pro místní rozvoj urychlit a zjednodušit povolování staveb. Ze současného průměru 5,4 roku by se mělo zkrátit na jeden rok. Harmonogram počítá s tím, že paragrafové znění by mělo být vypracované do konce října letošního roku. Po vypořádání připomínek v meziresortním řízení a projednání návrhu zákona legislativní radou by měla vláda návrh schválit do června 2020. Platný by měl být po schválení prezidentem od roku 2021.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

11:04 Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

Základní otázka zní, kolik stojí vstupenka do Bílého domu, sídla amerických prezidentů.